Uncategorized

Gradonačelnik okupio krizni stožer: Pročistač apsolutni prioritet

Gradonačelnik Andro Vlahušić okupio je danas krizni stožer u sastavu predstavnika Hrvatskih voda i Vodovoda Dubrovnik kako bi se utvrdili uzroci prekomjernog zamućenja vode na području Grada Dubrovnika uslijed velike količine oborina, te kako bi se hitno pristupilo izradi i provedbi strategije trajnog rješenja ovog problema.

Što hitnije će se pristupiti nultoj fazi radova u izgradnji pročistača za vodu na Ombli, zaključeno je na sastanku. U pripremi je dokumentacija za prijavu projekta za Europske fondove, a Vodovod Dubrovnik će u međuvremenu raspisati natječaj za glavni projekt i izvođenje. Cjelokupan projekt vrijedan je oko 50 milijuna eura.

Dok traje redovna procedura, usuglašeno je na sastanku, kao dio trajnog rješenja izradit će se montažni objekt koji će kvalitativno i kvantitativno zadovoljiti potrebe građana u jesensko-zimskom razdoblju. Riječ je o projektu vrijednom oko 15 milijuna kuna, za koji će sredstva osigurati Grad Dubrovnik, Vodovod Dubrovnik i Hrvatske vode. Potrebno je provesti postupak ubrzane javne nabave, a ukoliko se ishode sve potrebne suglasnosti Vlade Republike Hrvatske, ovaj montažni tip pročistača bi mogao profunkcionirati kroz tri do četiri mjeseca, po završetku propisane procedure. Konačnom realizacijom pročistača, montažno rješenje će se ugraditi u cjelovit projekt na izvorištu Ombla i manjim izvorištima u Zatonu i Župi dubrovačkoj.

Dogovoreno je kako će se ispitati i utvrditi uzroci neuobičajeno visoke razine zamućenja vode, te sukladno tome poduzeti potrebne mjere kako ne bi došlo do daljnjeg pogoršanja. Predstavnici Vodovoda izvijestili su gradonačelnika Vlahušića o sadržaju dopisa upućenom Općini Ravno u kojem zahtijevaju prekid svih radova na bušotinama u njihovoj općini, a koje nisu usuglašene s Hrvatskim vodama i Vodovodom Dubrovnik. Cilj je utvrditi imaju li takvi radovi utjecaj na zamućenja vode na gradskom području, te u kojoj mjeri. Ako u međuvremenu do realizacije planiranih mjera ponovno dođe do prekomjernog zamućenja vode, Grad Dubrovnik i Vodovod Dubrovnik osigurat će potreban broj cisterni vode za potrebe stanovništva.

dubrovnik.hr

 

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top