Uncategorized

Otvorena međunarodna radionica o održivom upravljanju i prometnim rješenjima

Gradonačelnik Grada Dubrovnika i predsjednik Hrvatske udruge povijesnih gradova (HUPG) Andro Vlahušić otvorio je dvodnevnu međunarodnu edukativnu radionicu ‘Održivo upravljanje i prometna rješenja’ koja se 11. i 12. rujna održava u hotelu Royal Princess.

Uz gradonačelnika Vlahušića na konferenciji za medije, koja je prethodila otvorenju radionice, između ostalih govorili su Brian Smith iz udruge Heritage Europe, Jean-Michel Galley iz francuske udruge ANVPAH & VSSP te Giorgio Ambrosini, predstavnik EU projekata za promet ENCLOSE / PERHT.

Gradonačelnik Andro Vlahušić izrazio je zadovoljstvo što je Dubrovnik domaćin jednom ovakvom skupu ‘koji i Ministarstvu kulture i Gradu Dubrovniku pruža kvalitetne smjernice za već započete procese’.

Naglasio je kako će iskustva drugih povijesnih gradova, posebno Graza (čiji predstavnici također sudjeluju na radionici) koristi kao primjeri u izradi Plana upravljanja turizmom u povijesnoj jezgri što su Grad Dubrovnik i Ministarstvo kulture dobili ‘na zadatak’ na sastanku UNESCO-u u Dohi (Katar) u lipnja ove godine.

-‘Razmišljamo kako unaprijediti život poštujući pravila održivog upravljanja, ali istovremeno omogućujući da u povijesnim gradovima žive moderni ljudi’, rekao je.

-‘Povijesni gradovi su model održivosti jer su se održali kroz stoljeća’, kazao je Brian Smith ispred udruge Heritage Europe. Izrazio je uvjerenje da će pozitivna iskustva nekih od ukupno 200 povijesnih gradova – članica udruge pomoći Dubrovniku pri izradi Plana upravljanja.

Predstavnik Ministarstva kulture, Bruno Diklić najavio je da je u pripremi novi zakonski okvir koji se tiče upravljanja gradovima zaštićenim kao dio svjetske baštine (u Hrvatskoj je sedam takvih lokaliteta), a što do sada nije bilo zakonski regulirano.

Treća godišnja međunarodna radionica održava se u organizaciji Grada Dubrovnika i ”Hrvatske udruge povijesnih gradova” –  HUPG, te u suradnji s udrugom ”Heritage Europe” i predstavnicima EU projekata ENCLOSE i PERHT, a uz posebno gostovanje predstavnike iz francuske udruge Nacionalna udruga povijesnih gradova i regija te gradova s područjima pod zaštitom (ANVPAH-VSSP).

U sklopu ovih radionica promovira se i IPA Adriatic prekogranični projekt EX.PO AUS. Glavni cilj projekta je uspostava zajedničke kulturne-turističke valorizacije UNESCO-ovim lokacijama Jadrana, koje bi se mogle pretvoriti  u prekogranični turistički proizvod od svjetskog značaja. Projekt sada ulazi u zadnju fazu svojih aktivnosti te uskoro će započeti sa investcijiskim radovima na Prirodoslovni muzej Grada Dubrovnika koji će dobiti novi sustavagrijanja i hlađenja, novu LED rasvjetu i novu stolariju te tako postati prvi dubrovački muzej s energetskom certifikatom. Iznos investicije je 1.400.000 kuna.

dubrovnik.hr

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top