Vijesti

Američki studenti odbijaju cjepivo protiv gripe, pojačava se kampanja

Foto: guardian.co.uk

Kako prenosi internetski portal Sciencedaily.com, YouTube je odgovoran što je većina američkih studenata odbila primiti kontroverzno cjepivo protiv svinjske gripe H1N1, koje im Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti od 2009. godine nudi besplatno.

Da bi razumjeli zašto studenti ignoriraju kampanju, istraživači su ispitali 371 studenta i otkrili kako ih je većina bila prestrašena brojnim informacijama koje su dobili putem popularne internetske stranice o opasnostima koje sporno cijepivo predstavlja za organizam. Zbog ove činjenice Centar je odlučio pojačati kampanju kojom se, prema njihovim riječima, želi spriječiti rapidno širenje virusa H1N1 američkim koledžima u nadolazećoj sezoni gripe. Navodi se podatak iz 2009. po kojem je od 80 posto zaraženih virusom bilo mlađih od 30 godina.

Z. Janet Yang sa Sveučilišta Buffalo u svojoj studiji pod nazivom “Previše prestrašeni ili previše sposobni? – Zašto studenti ne žele H1N1 cjepivo?” pokušava objasniti averziju studenata prema cjepivu te navodi što bi Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti trebao popraviti u kampanji da se studentima prikažu sve prednosti cijepljenja.

Podsjetimo, u samo dvije sezone u Hrvatskoj su tri osobe nakon cjepljenja oboljele od ekstremno teškog oblika neuromuskularnog oboljenja nazvanog Guillain-Barreov sindrom; jedna je tjednima bila u komi, a jedna je umrla.

Komentari

Komentari

Komentiraj

Leave a Reply

Your email address will not be published.

To Top