Vijesti

Do Srđa i natrag žičarom za 10 kuna?

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić sastao se danas s predstavnikom uprave Excelsa nekretnina Antom Ruskovićem. Tema sastanka bila je novoizglasani Zakon o žičarama za prijevoz osoba temeljem kojeg će za dubrovačku žičaru koncesiju ubuduće dodjeljivati Grad Dubrovnik.

Gradonačelnik Vlahušić rekao je kako osim komercijalnog dijela žičara treba imati i javnu funkciju za građane. Dogovoreno je da će građani Grada Dubrovnika tijekom cijele godine imati znatno povoljnije cijene karte za žičaru od komercijalnih, a prijedlog Grada je da cijena povratne karte iznosi 10 kuna. Predstavnici Excelsa nekretnina prihvatili su i prijedlog da građani Bosanke imaju još povoljnije uvjete jer im žičara predstavlja komunalno pitanje, pa će stanovnici Bosanke imati godišnju kartu simbolične cijene.

Iznos koncesije odredit će se temeljem vještačenja ovlaštenog sudskog vještaka koji će izraditi studiju temeljem financijskih podataka i sukladno donesenom Zakonu i određenim parametrima odrediti visine varijabilne koncesijske naknade, usuglašeno je na sastanku.

Tri razine broja posjetitelja odredit će visinu varijable koncesijske naknade. Ukoliko bude manje putnika i razina koncesije na godišnjoj razini će biti manja, a što žičara bude imala više prihoda i visina koncesije će biti veća.

Gradonačelnik se zahvalio na konstruktivnoj i korektnoj suradnji, te rekao kako bez žičare Excelsa nekretnina posljednjih godina ponuda u Gradu Dubrovniku ne bi bila cjelovita kao što je sada.

Usuglašenu financijsku analizu nakon postignutog dogovora moraju potvrditi i Ministarstvo financija, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, te Državni ured za upravljanje imovinom. Takav prijedlog zatim potvrđuje Gradsko vijeće i stupanjem odluke na snagu započinje naplata. Propisano vrijeme koncesije bit će od 35 do 50 godina. Na sastanku se razgovaralo i o mogućoj suradnji u drugim pitanjima od zajedničkog interesa.

dubrovnik.hr

Komentari

Komentari

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

To Top