Vijesti

Do Zagreba avionom za 220 kuna?

imageVIJESTI

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić uputio je Croatia Airlinesu prijedlog uvođenja tri modela naplate karata za letove Dubrovnik – Zagreb – Dubrovnik kojima bi se stvorio „zračni most“ po povoljnim i svima pristupačnim cijenama i umanjile posljedice prometne izoliranosti Dubrovnika. Prvi model bi uključivao avio-karte po cijeni autobusa ili cestarine od Vrgorca do Zagreba, odnosno oko 220 kuna u jednome smjeru ili 450 kuna za povratnu kartu. Ponuda bi bila ograničena samo za određene kategorije građana Dubrovnika, primarno studente i bolesnike te pratitelje kojima put ne pokriva HZZO, a mogla bi se koristiti maksimalno šest puta godišnje.

Ovu je cijenu Grad Dubrovnik voljan sufinancirati iz svog Proračuna i učiniti sve kako bi i svi drugi subjekti,prvenstveno Zračne luke Dubrovnik i Zagreb dale svoj doprinos u smislu rasterećenja pristojbi koje podižu cijenu karte.

Drugi model bi se odnosio na sve stanovnike juga Hrvatske od Prevlake do Korčule,  koji koriste Zračnu luku Dubrovnik kao polazišnu točku, a zbog loših cestovnih veza u nepovoljnijem su položaju od ostalih građana Republike Hrvatske. Cijena  „regionalne avionske karte“ mogla bi iznositi maksimalno 450 kuna u jednome smjeru ili povratna karta za 900 kuna, a mogli bi je koristiti svi građani navedenog područja.

Treći model bi činile uobičajene tržišne cijene karata za sve ostale putnike, uključujući i pravne osobe, koje sada dosežu do oko 1600 kuna za povratnu kartu, a turističkim rastom bi se omogućilo i povećanje cijena ovih karata sukladno tržišnim uvjetima i politici Croatia Airlinesa, što se za razliku od sadašnjeg stanja ne bi odrazilo na građane Dubrovnika i okolice.

Uspostavljanje „zračnog mosta“ uz subvencije za koje Grad Dubrovnik dogodine planira izdvojiti 3 milijuna kuna značajno će se smanjiti učinci prometne izoliranosti i građanima omogućiti povoljan i brz dolazak u Zagreb. Kako bi Croatia Airlines dobila dodatni interes za bolje i češće povezivanje Dubrovnika sa Zagrebom tijekom cijele godine gradonačelnik je zaključno predložio realizaciju zajedničkih turističkih proizvoda za koje bi nacionalni zračni prijevoznik nudio povoljne karte, a Grad Dubrovnik i Turistička zajednica bogat program kulturnih i zabavnih sadržaja te povoljne smještajne aranžmane, navodi se na internetskim stranicama Grada Dubrovnika.

Komentari

Komentari

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

To Top