Vijesti

DSO nastupa u Bad Homburgu

Gradovi Dubrovnik i Bad Homburg te suorganizatori iz Večernjeg lista odlučili su da dobrotvorni koncert za zakladu Hrvatska bez mina, koji će se održati u petak, 7. ožujka, u 20 sati, u koncertnoj dvorani Englische Kirche u Bad Homburgu,nedaleko od Frankfurta na Majni, bude besplatan za posjetitelje.

Bit će to dar Grada Dubrovnika gradu Bad Homburgu. Nastupit će članovi Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem zagrebačkog dirigenta Tomislava Fačinija, a s njima i poznata hrvatska sopranistica Marija Vidović iz Beča te pop pjevač Petar Grašo. Riječ je o dobrotvornom koncertu i akciji za zakladu “Hrvatska bez mina”, u kojoj je prema željama i planovima svaki stanovnik Bad Homburga trebao sudjelovati u razminiranju kvadratnog metra u Hrvatskoj sa samo jednim eurom, kolika je cijena jednog kvadratnog metra razminiranja u Hrvatskoj. Kako su pisali i njemački mediji, cilj je bio prikupiti 53 tisuće eura, jer Bad Homburg broji 53.000 stanovnika. Bad Homburžani su na ovu akciju bili potaknuti primjerom prijateljskog im grada Dubrovnika, koji je za Dan grada Dubrovnika i feste Sv.Vlaha donirao 200.000 kuna za razminiranje Hrvatske.

Dužnosnici Bad Homburga tada su odlučili sudjelovati u akciji završetka razminiranja Hrvatske. Odlukom zaklade Hrvatska bez mina, na čelu s predsjednicom Đurđom Adlešić, prikupljeni novac se namjenjuje razminiranju preostalih dijelova Ličko-senjske županije.Na najfrekventnijim mjestima u Bad Homburgu postavljene su donatorske kutije na kojima piše “Spen-den für Kroatien ohne Mi-nen”. Jedna kutija seli se svaki dan iz jednog u drugi dio grada, kako bi potakla građane na akciju.Koliko su dužnosnici i političari Bad Homburga angažirali u ovoj akciji govori i činjenica da su u subotu osobno prikupljali novac i animirali građane da čine isto stojeći na najprometnijoj ulici u gradu. Hoće li do subote uspjeti skupiti željeni iznos novca, ovisi o odazivu stanovnika Bad Homburga, ali i donatora, hrvatskih i njemačkih tvrtki koji će svojim dobrovoljnim prilozima osigurati miran život djeci u Hrvatskoj, koja se još uvijek nažalost ponegdje igraju uz minirano područje.

dubrovnik.hr

Komentari

Komentari

Komentiraj

Leave a Reply

Your email address will not be published.

To Top