Vijesti

Dubrovnik treba postati grad bez nezaposlenih osoba!

Prijem za poduzetnike i pripravnike, korisnike programa potpora za pripravnike Grada Dubrovnika održan je danas u Velikoj vijećnici. Pripravnike i njihove poslodavce pozdravili su gradonačelnik Andro Vlahušić, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Milan Perić i pročelnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – ispostava Dubrovnik Dasen Jasprica.

Pročelnik Milan Perić uvodno je kazao kako posebno veseli što je uz potpore Grada Dubrovnika samo ove godine zaposleno 55 pripravnika, a sveukupno od početka programa svoja, često prva, zaposlenja pronašlo je gotovo 200 mladih ljudi. Iako poslije isteka pripravničkog staža, ni poslodavac ni pripravnik nemaju nikakve obveze jednog prema drugome, u 90 posto slučajeva poslodavac je primio pripravnika u stalni radni odnos.

Zavod za zapošljavanje partner je Gradu Dubrovniku u ovom, ali i brojnim drugim projektima, poput programa 50+. Pročelnik ispostave Dubrovnik Dasen Jasprica primjer suradnje s Gradom Dubrovnik i razvojnom agencijom DURA ocijenio je kao vodeći u Hrvatskoj. -„Dubrovnik je jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj koja ima vlastite programe poticanja zapošljavanja i to kroz čitav niz različitih projekata“, rekao je Jasprica. Zasluge za ovakav uspjeh, smatra, ne leže samo u financijskim mogućnostima Grada Dubrovnika nego i pozitivnoj orijentaciji gradonačelnika Vlahušića prema mladoj populaciji. „Ideja gradonačelnika o Dubrovniku bez nezaposlenih osoba postepeno se ostvaruje. Nezaposlenih će uvijek biti, ali u ovom gradu nema problema za one koji žele raditi. U Dubrovniku je nezaposlenost ispod 10 posto, u odnosu na prošlu godinu smanjena je za 7 posto, dok hrvatski prosjek iznosi 18 posto”, rekao je Jasprica.

Gradonačelnik Andro Vlahušić zahvalio je poduzetnicima koji su prepoznali volju mladih ljudi da žive od svog rada. U svom se obraćanju prisjetio samih začetaka projekta kada je izostao veći odaziv poduzetnika. Kazao je kako je projekt zaživio kada je, uz vaučer Grada, inicijativa u pronalaženju posla prepuštena nezaposlenim mladim ljudima do 29 godina. -„Cilj koji smo sami sebi postavili jest da u Dubrovniku ne bude nezaposlenih, da svatko onaj tko želi raditi, bez obzira na godine, svoje zaposlenje ostvari uz poticaj Grada Dubrovnika“, kazao je gradonačelnik. Najavio je i otvaranje novih 35 ureda u sklopu Tvornice ideja pa je pozvao obrazovane i nezaposlene mlade ljude da pokažu inicijativu.

Taj se cilj može dostići, poručio je, uz iznalaženje modela prema kojemu će Grad više zarađivati od imućnih, posebno turista, a taj novac onda ulagati u svoje stanovnike. Kao gradonačelnik Dubrovnika, rekao je, ne može se zadovoljiti niti s nezaposlenošću od pet posto, jer smatra da možemo više, i k kome trebamo stremiti. –„Nezaposlenost je socijalna bolest koja pogađa pojedinca, obitelj i lokalnu zajednicu. Zbog toga, uz nove mjere Vlade RH koje provodi Zavod za zapošljavanje, treba uključiti i sredstva koje za u ovu svrhu nose europski fondovi.“

Vlahušić je rekao kako je Upravnom odjelu za poduzetništvo, turizam i more, Zavodu za zapošljavanje i DURA-i dao nalog da nakon detaljne analize svakog  svakog nezaposlenog pojedinca pronađu i predlože modele kojima će omogućiti Gradu Dubrovniku da iz svojih proračunskih sredstava omogući subvencioniranje zapošljavanja svih nezaposlenih u Dubrovniku.

U nastavku gradonačelnik Vlahušić parafrazirao je Papu Franju: „Zar me možete nazvati ljevičarem ako kažem da svaki čovjek ima pravo na posao, kuću i obrazovanje. Možemo imati grad u kojem svatko onaj tko je nezaposlen ima priliku za zaposlenje, u kojem svaka obitelj ima pravo na dom, ako ne u vlastitoj kući ili stanu, onda kroz mjere socijalnog stanovanja. Možemo biti grad u kojem je trogodišnji studij za svako dijete obrazovni minimum. Sve to možemo ostvariti“, jasan je stav gradonačelnika.

Zaključio je kako je ulaganje u znanje i rad najisplativije ulaganje te da će se sredstva za tu namjenu u budućnosti samo povećavati.

Prisutni poslodavci i pripravnici su pohvalili projekt i zahvalili gradonačelniku na poticajima.

Godišnje je za ovu svrhu u proračunu osigurano 1.100.000 kuna, dok je mjesečni iznos potpore 2.5000 kuna, odnosno 30.000 kuna godišnje po pripravniku.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top