Vijesti

Grad potiče potiče zapošljavanje osoba iznad 50 godina

imageVIJESTI

Kako javljaju iz gradske uprave, Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić danas je sa suradnicima u Gradskoj vijećnici održao sastanak s potencijalnim pružateljima usluga koji su se prijavili za sudjelovanje u projektu „50 plus“. Sastanku su nazočili i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić i koordinator projekta Marko Grgurević.

Na sastanku je sudjelovalo dvadeset i pet pružatelja usluga koji imaju status nezaposlene osobe starije od 50 godina, odnosno umirovljenika s niskim primanjima, a koji su se dosad javili na besplatni telefon 0800 2551 i iskazali interes za honorarni rad.

Projekt 50 plus ima cilj povezati nezaposlene osobe preko 50 godina te umirovljenike sa niskim primanjima s potencijalnim tražiteljima usluga. Usluge koje su obuhvaćene ovim projektom su: njega i skrb o starim i nemoćnim osobama, čuvanje djece, pomoć u kućanstvu, kupovanje namirnica, a otvoren je i za druge vrste usluga građanima koje se iskristaliziraju u njegovoj primjeni.

Projekt provode Dubrovačka razvojna agencija, Hrvatski zavod za zapošljavanje – područni ured Dubrovnik i Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika.

Gradonačelnik je upoznao sudionike sastanka s tijekom i razvojem projekta „50 plus“.

U prvoj fazi projekta je otvoren besplatni info telefon pri Dubrovačkoj razvojnoj agenciji sa svrhom prikupljanja podataka o zainteresiranim pružateljima i tražiteljima usluga.  Uz pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – područnog ureda Dubrovnik prikupljene su informacije o potencijalnim korisnicima projekta te o načinu pokretanja Agencije za posredovanje u zapošljavanju, što je preduvjet za daljnji razvoj projekta.

U drugoj fazi,  sa zainteresiranim pružateljima usluga  HZZ će provesti selekcijski postupak kako bi se utvrdilo koju vrstu posla mogu obavljati,  ali i uz pomoć Grada provesti edukacije za njegovatelje i dadilje, nakon početka provedbe Zakona o dadiljama.

Usporedno s ovim postupkom, Grad će potaknuti osnivanje Agencije za posredovanje pri zapošljavanju osoba starijih od 50 godina.

Prema provedenim istraživanjima, vidljivo je postojanje potrebe za pomoći starim osobama, naročito u kupnji namirnica te obavljanju kućanskih poslova. Kako za ovu vrstu poslova nije nužno postojanje posebne edukacije, prva zapošljavanja planiraju se u ožujku i travnju ove godine, neposredno nakon osnivanja agencije.

Grad Dubrovnik će financijski pomagati razvoju ovog projekta dok se ne steknu uvjeti za njegovu samoodrživost.

Za sve informacije i prijave i dalje je otvoren besplatni telefon 0800-2551.

dubrovnik.hr

Komentari

Komentari

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

To Top