Vijesti

Gradonačelnik Vlahušić u obilasku TS Plat

Gradonačelnik Grada Dubrovnika priključio se u petak, 28. studenog predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću u obilasku pogona novoizgrađene transformatorske stanice Plat.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović nakon obilaska je izjavio: „Ovo je jako važan objekt, vrijedan 50 milijuna eura, na samom jugu Hrvatske koji je dalek i koji je jako važan iz niza emocionalnih razloga. Osigurat će puno bolju opskrbu Dubrovnika električnom energijom, neće više biti iskakanja opskrbe.“

Izgradnja i puštanje u pogon TS 220/110/35/20(10) kV Plat i priključnih vodova najveća je investicija u hrvatsku prijenosnu mrežu u ovom desetljeću, koja je posebno važna za dubrovačko područje.

Naime, do izgradnje TS Plat područje od Neretve do Prevlake bilo je najnesigurnije napajano područje u hrvatskom elektroenergetskom sustavu jer se čitavo područje napajao iz samo jedne točke (TS 110/35 kV Komolac). Prekidi u napajanu eklektičnom energijom izazivali su štete u gospodarstvu, te imali negativan utjecaj na turizam posebno grada Dubrovnika.

Radovi na izgradnji TS Plat počeli su 22. listopada 2010, a prvi beton u objekt TS ugrađen je 14. siječnja 2011. Kompletni radovi završeni su 25. lipnja 2013. kada je prijavljen pokusni rad koji je trajao do ishođenja uporabe dozvole, Tehnički pregled izvršen je u srpnju ove godine.

Uz omogućavanje visoke razine sigurnog i pouzdanog napajanja kupaca eklektičnom energijom, izgradnjom TS Plat stvoreni su preduvjeti za priključenje novih vjetroelektrana na dubrovačkom, području, ali i realizaciju druge faze izgradnje HE Dubrovnik.

dubrovnik.hr

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top