Vijesti

Julian Assange: Živim poput astronauta

“Život u ekvadorskoj ambasadi u Londonu je poput života u nekoj svemirskoj stanici, ali puno bolje od zatvora”, rekao je u četvrtak Julian Assange za televizijsku kuću CNN. Četiri mjeseca nakon što je sud presudio da nema nikakvih zapreka njegovom izručenju Švedskoj, svoje vrijeme provodi u jednoj sobi sa zamagljenim prozorom dok se oko njega odvija prava diplomatska drama.

“Ovdje je kao da živite u svemirskoj stanici. Do mene ne prodire prirodno svjetlo i sve što mi treba s obzirom da ne smijem poći u trgovinu, moram sam izraditi. Međutim, ne žalim se jer sam vidio kako izgleda život u zatvoru i vjerujte mi, ovdje je mnogo bolje”, kazao je Assange.

Nakon nedavne objave dokumenata o tretiranju zatvorenika u američkim vojnim zatočeništvima na stranici Wikileaks, najavio je novi val objava koji su, kako kaže, od velike povijesne važnosti jer potpuno otkrivaju neodgovorno ponašanje američke vlade.

Podsjetimo, Ekvador je Assangeu dao azil u kolovozu, nakon što ga je britanski sud odlučio izručiti Švedskoj zbog navodnih optužbi za silovanje. Assange je oštro odbio optužbe i odbija ići na suđenje jer smatra da se radi o prevari putem koje bi ga Švedska izručilia SAD-u gdje ga čeka potencijalna doživotna zatvorska kazna zbog odavanja povjerljivih informacija.

“To je amoralna istraga koja krši Prvi amandman i principe u koje svi američki građani vjeruju”, rekao je Assange u svom intervjuu za CNN.

{fcomment}

Komentari

Komentari

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

To Top