Vijesti

Linđo uselio u svoje prostore

U šestoj lađi novoobnovljenih Lazareta u utorak je održan kolegij ravnatelja kulturnih ustanova Grada Dubrovnika. Ovom prilikom šesta i sedma lađa službeno su predane na korištenje Folklornom ansamblu Linđo.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić izvijestio je ravnatelje kako je prošlog tjedna izdana uporabna dozvola za rekonstruirani kompleks Lazareta čime su stvoreni uvjeti i da se pet preostalih multifunkcionalnih lađa ispuni programima.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Ana Hilje najavila je kako će prvi korak biti Dani otvorenih vrata Lazareta. Tijekom nekoliko dana u drugoj polovici studenog u pet lađa održavat će se brojne kulturne priredbe, manifestacije, izložbe i radionice za djecu.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice Linđa Josipa Tabak kazala je kako se nakon završetka uspješne sezone Linđo prepušta pripremama organizacije 50. obljetnice osnutka ansambla u studenom 2015. godine.

Dom Marina Držića, rekao je ravnatelj Nikša Matić, godinu će završiti s preko 30.000 posjeta, što je povećanje za 50 posto u odnosu na 2012. godinu, ali i uz 100.000 kuna vlastitih prihoda.

Ravnateljica Kinematografa Dubrovnik Đive Galov pohvalila se velikim uspjehom trećeg izdanja DUFF-a – Festival djece i mladeži zemalja Mediterana.

Javna ustanova Dubrovačke ljetne igre snažnije se uključila u koordinaciju procedure kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture.

Dubrovački muzeji godinu će završiti s brojkom od 380.000 posjeta, rekla je ravnateljica Pavica Vilać. Najuspješniji ovogodišnji mjesec za poslovanje Muzeje bio je rujan, kada je ostvareno 60.000 posjeta.

Obnovom Lazareta kao javnog prostora namijenjenog kulturi ispunjena je infrastrukturna potreba te će svaka ustanova uz pomoć Grada Dubrovnika poraditi na osmišljavanju programa i iznalaženju načina kako prostore iskoristiti na najbolji način.

Grad Dubrovnik, rečeno je također, podržat će Dubrovačke knjižnice u cilju iznalaženja adekvatnih prostornih rješenja jer je ova ustanova u znatno nepovoljnijem položaju naspram ostalih ustanova u kulturi. Gradonačelnik je odobrio i nova zaposlenja u kulturnim ustanova, a prema iskazanim potrebama ravnatelja.

Obraćajući se predstavnicima medija nakon kolegija gradonačelnik Andro Vlahušić najavio je skoro raspisivanje natječaja za komercijalne prostore na trgu, od kojih će polovica biti namijenjena ugostiteljstvu, a polovica trgovini, dok će se u lađama odvijati isključivo kulturni programi.

U drugoj fazi obnove Lazareta završit će se radovi u osmoj, devetoj i desetoj lađi, ali u dogovoru s trenutnim korisnicima na način da se ne ometa kontinuitet njihovih aktivnosti i programa.

Kolegiju su nazočili i zamjenik gradonačelnika Nenad Vekarić i predsjednik Upravnog vijeća Dubrovačkih muzeja i voditelj projekt Dubrovačka kartica Tonči Daničić.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top