Vijesti

Ljetnikovac Bosdari središte buduće velike marine u Komolcu

„Preuzimanje ljetnikovca Bosdari i njegov značaj za Rijeku dubrovačku“ naziv je konferencije za novinare održane jutros u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika. Na konferenciju su govorili gradonačelnik Andro Vlahušić, njegov zamjenik Nenad Vekarić, savjetnik gradonačelnika za more i priobalje Rikard Rossetti te direktorica Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e Andrea Novaković.

Grad Dubrovnik u ponedjeljak je izvršio uplatu u iznosu od pet milijuna kuna čime je ljetnikovac Bosdari prešao u vlasništvo Grada, rekao je uvodno gradonačelnik Vlahušić. Ovom činu prethodila je potvrda Gradskog vijeća o kupovini vrijednog spomenika ladanjske arhitekture Rijeke dubrovačke. Ladanjski kompleks dubrovačkih obitelji Bosdari-Caboga-Škaprlenda koji je smješten u Rijeci dubrovačkoj jedan je od ljetnikovaca koji bi zajedno s ostalim tvorio cjelinu za turističku uslugu Izlet “Ljetnikovci Rijeke dubrovačke”.

Uz turističku i društvenu namjenu, ova akvizicija Grada Dubrovnika značajna je i zbog plana širenja ACI marine u Komolcu. Naime, izgradnjom  dodatnih 40-ak vezova za mega jahte ljetnikovac bi nakon potrebne rekonstrukcije i gradnje tunela, kojim bi se preusmjerio promet, postao centralna točka nove marine od Sustjepana do sadašnje ACI marine, objasnili su Vlahušić i Rosssetti.

Gradonačelnik je ponovno iznio spremnost Grada Dubrovnika za preuzimanjem ACI marine kao i ljetnikovca Sorkočević te nužnost samostalnog upravljanja čitavim svojim akvatorijem. -„Ne trebaju postojati nikakva županijska, državna, privatna, poluprivatna privezišta, marine, već more treba pripadati Gradu. Sve drugo mogu biti koncesije. Grad Dubrovnik bit će cjelovit onoga trenutka kad pomorsku bitku završimo i dobijemo ga u cijelosti“, rekao je Vlahušić, te dodao: „Kompletan projekt razvoja ACI marine Komolac i razmišljanje o njezinoj budućnosti došlo je iz ovog ureda. Nije nastao nigdje drugdje.“

-„Ako Dubrovnik ima snage i želje preuzeti ACI marinu to je sigurno dobra investicija, bez obzira koliko ona koštala“, stav je gradonačelnikovog savjetnika. Rikard Rosssetti je upozorio kako je ACI propustio obnoviti ljetnikovac Sorkočević, dom poznatog kompozitora Luke Sorkočevića, koji je „danas u gorem stanju nego što je bio prilikom preuzimanja“. Smatra kako ga država treba vratiti Gradu.

Zamjenik gradonačelnika Nenad Vekarić osvrnuo se na povijest ljetnikovca Bosdari. –„To je jedan od mlađih ljetnikovaca s kraja 17. i početka 18. stoljeća. Njegova je unutrašnjost izvanredna, ali i vrlo oštećena pa će zahtijevati detaljnu obnovu“, kazao je Vekarić.

Na konferenciji za novinare bilo je riječi i o ostalim ljetnikovcima Rijeke dubrovačke koji su vraćeni u vlasništvo Grada Dubrovnika i imat će u cijelosti društvenu namjenu – Gučetić i Restić, ali i o ideji gradnje Muzeja vode na izvorištu Omble, koja se naslanja na priču o povijesnom dubrovačkom vodovodu.

-„Projekt revitalizacije ljetnikovaca gledamo kao jedan integralan program revitalizacije cijele Rijeke dubrovačke“, rekla je direktorica DURA-e Andrea Novaković. Dubrovačka razvojna agencija priprema projektnu dokumentaciju kako bi se niz projekata vezanih uz baštinu financirao sredstvima Europske unije. Trenutno se radi na projektnoj dokumentaciji za dubrovački renesansni vodovod i Muzej vode.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top