Vijesti

Ministrica Zlatar Violić obišla obnovljene Lazarete: Ovako nešto Hrvatska je čekala 25 godina

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić i ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić u ponedjeljak su obišli obnovljeni prostor Lazareta.

Ministrica Andrea Zlatar Violić kazala je kako ovakvo korištenje autentičnog prostora može poslužiti kao primjer za sve slične projekte u Hrvatskoj posebno pohvalivši kombinaciju jednostavnosti izvedbe i najsuvremenije tehnologije kojima su lađe opremljene.

Gradonačelnik Andro Vlahušić naglasio je kako su obnovljeni Lazareti ključni kulturni infrastrukturni objekt koji će zajedno s Revelinom tvoriti novo lice istočnog ulaza u Grad. Dodao je kako su zadovoljeni interesi svih bivših i sadašnjih korisnika.
Novo lice Lazareta dojmilo je i ministricu kulture Albanije Mirelu Kumbaro Fruxi. -‘Fascinirana sam idejom kako koristiti kulturno naslijeđe kao novi prostor za suvremene umjetnosti’, rekla je albanska ministrica nakon obilaska.
Rekonstrukcija Lazareta uključila je sanaciju sedam lađa, postavljanje novih krovova, podnog grijanja, novu rasvjetu i ventilaciju te multimedijsku opremu. Pet lađa su napravljene kao polivalentne dvorane koje će koristiti gradske institucije u kulturi. Osmu i devetu lađu i dalje koriste Galerija Otok i Art radionica Lazareti, dok su u desetoj smješteni Deša Dubrovnik i teatar Lero.
Uporabna dozvola očekuje se već početkom rujna kada će posve novi kulturno-kongresni centar, čija je obnova stajala 34 milijuna kuna, otvoriti vrata građanima i gostima Grada Dubrovnika. U drugoj fazi, najavljeno je, nastavit će se radovi na preostale tri lađe, kojim ulaganjem ukupna investicija može narasti na 40-tak milijuna kuna.

Komentari

Komentari

Komentiraj

Leave a Reply

Your email address will not be published.

To Top