Vijesti

Napokon stiže rješenje za konstantna zamučenja vode na dubrovačkom području

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić i direktor i vlasnik tvrtke 3M Milan Vuković održali su danas na izvorištu Omble prezentaciju sustava pročišćavanja dubrovačkog vodoopskrbnog sustava. Zamućenja vode najveći su problem dubrovačkog vodovoda, kazao je uvodno predsjednik uprave Vodovoda Dubrovnik Pero Mišković, istaknuvši kako tridesetak dana godišnje građani ne mogu piti vodu iz slavina. 

Gradonačelnik je rekao kako projektna rješenja koja nudi tvrtka 3M rješavaju u potpunosti ovaj problem te dodao kako Dubrovnik crpi manje od jedan posto ukupnog kapaciteta izvorišta Ombla.
Milan Vuković održao je prezentaciju tehničkih izvedbi pročistača te pokazao pilot-postrojenje koje će pokazati koji o mogućih varijantnih rješenja daje najbolje rezultate. Prema projektu, crpkama na izvoru voda bi se pretakala u četiri filterske jedinice, koje se svaka sastoji od 58 teflonskih membrana. Prljavština, kao i bakterije i virusi ostajali bi u filteru dok bi čista voda išla na daljnju obradu.

Gradnja cjelokupnog sustava pročišćavanja, koji zajedno sa zemljištem na kojem se planira vrijedi oko 100 milijuna kuna planirana je na zemljištu Hrvatske elektroprivrede. Ovisno o budućnosti projekta HE Ombla pročistač će financirati HEP ili samostalno Vodovod Dubrovnik.

dubrovnik.hr

{fcomment}

Komentari

Komentari

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

To Top