Vijesti

Predstavljen plan širenja ponude Dubrovačke kartice

Od uvođenja Dubrovačke kartice u srpnju 2010. do rujna ove godine prodano je gotovo 180.000 kartica, dok je ukupni prihod Grada Dubrovnika nešto veći od 29 milijuna kuna. Podaci su to izneseni na konferenciji za novinare ‘Dubrovačka kartica – jučer, danas, sutra’ na kojoj su govorili gradonačelnik Andro Vlahušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Ana Hilje i voditelj projekta Dubrovačke kartice Tonči Daničić.

Od tri vrste Dubrovačke kartice, najveća potražnja iskazna je za jednodnevnu, namijenjenu izletnicima i gostima s brodova na kružnim putovanjima (103.254 komada). Trodnevna kartica prvenstveno je namijenjena gostima u hotelskom smještaju, a prodana je u 49.553 komada, dok je sedmodnevnu karticu iskoristilo 26.465 posjetitelja.

Samo u prvih devet mjeseci 2014. godine Grad Dubrovnik je na ime financijskog prometa od Dubrovačke kartice utržio više od 10 milijuna kuna.

Elaborirajući plan proširenja ponude turističke kartice gradonačelnik Andro Vlahušić najavio je kako će već od iduće godine u ponudu biti uključen popust za posjet Rezervatu Lokrum u iznosu od 50 posto. U skorom razdoblju Dubrovačka kartica uključivat će razgledanje Dominikanskog i Franjevačkog samostana i dubrovačkih ljetnikovaca. Zahvaljujući sporazumu s HAZU-om u ponudu će se uvrstiti ljetnikovac Sorkočević u Lapadu, kao i Arboretum Trsteno. Dubrovačka kartica širit će se i na baštinsku i kulturnu ponudu općine Konavle.

Govoreći o ljetnikovcima iskazana je spremnost Grada za akvizicijom ljetnikovca Bozdari, za što je u rebalansu proračuna za 2014. već osigurano pet milijuna kuna. U ponudu kartice, najavljeno je također, uključit će se i nova usluga ‘dubrovačkog vaporetta’, brodske linije po dubrovačkih plažama i kupalištima.

-‘Cilj nam je do 2020. godine prodati dva milijuna kartica godišnje te približiti cijene pojedinačnih ulaznica cijeni kartice, koja sada u prosjeku stoji 175 kuna’, rekao je gradonačelnik Vlahušić, dodajući da se cijene kartica (150 kuna za jednodnevnu, 200 kuna za dvodnevnu i 250 kuna za sedmodnevnu) neće mijenjati, bez obzora na proširenje ponude. -‘Drugi cilj koji želimo postići širenjem palete usluga jest disperzija kulturne, baštinske, turističke i ugostiteljske ponude sa Straduna na čitav područje bivše Dubrovačke Republike, od Prevlake do Orebića’, zaključio je Vlahušić.

Pandan Dubrovačkoj kartici bit će tzv. građanska kartica uz čije korištenje će Dubrovčanima sve javne usluge biti dostupne potpuno besplatno ili uz minimalnu naknadu te velike popuste na usluge i proizvode u privatnom sektoru. Više od 40 dubrovačkih gospodarstvenika već je pristalo osigurati popuste za Dubrovčane koji iznose čak do 50 posto.

U daljnjem razdoblju – od 2020. do 2025. godine Dubrovačka kartica proširila bi se ponudom akvarija na području Luke Gruž, za čiju gradnju se planiraju iskoristi sredstva EU fondova, te filmskim studijem i tematskim parkom posvećenom nizu televizijskih serija koje se snimaju u Dubrovniku.

Podsjetimo, Dubrovačka kartica jedan je od prepoznatljivih projekata Gradske uprave koji iz godine u godine ostvaruje sve bolje rezultate. Ova jedinstvena ulaznica omogućava razgledavanje kulturne i spomeničke baštine u vlasništvu Grada Dubrovnika, te vožnju javnim gradskim prijevozom. Uključeni su i dodatni popusti pri kupovini koje nudi čak 80 poduzetnika, a poklon kupcima je turistički vodič na 150 stranica. Karticu je moguće kupiti on-line ili na čak 55 mjesta u Dubrovniku.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top