Vijesti

Proširenje suradnje Dubrovnika s Narodnom Republikom Kinom

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić primio je danas u nastupni posjet veleposlanicu Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj, Deng Ying.

Sudionici sastanka razgovarali su o konkretnim mogućnostima suradnje na ekonomskom, kulturnom i turističko planu. Nastavno na već postojeću uspješnu suradnju između Kine i Hrvatske, kao i prijateljstvo dvaju gradova Grada Dubrovnika i Sanyje, veleposlanica Ying rekla je kako je njena namjera unaprijediti i proširiti odnose između dvaju zemalja.

Gradonačelnik Vlahušić predložio je da se u Gradu Dubrovniku priredi izložba kineske kulture koja bi obuhvatila kinesku umjetnost i gastronomiju, na način da se napravi svojevrstan kineski izlog jer je Dubrovnik temeljen na kulturi i baštini. Veleposlanica Ying prihvatila je ovu inicijativu, a suglasila se i oko nastavka pregovora oko direktne zrakoplovne linije Peking-Dubrovnik jer će u sljedećih pet godina oko 400 milijuna Kineza putovati u inozemstvo. Direktnom linijom iz Pekinga, Grad Dubrovnik bi postao ulaz u Europu za veliko tržište Dalekog istoka. Gradonačelnik Vlahušić s veleposlanicom Ying razgovarao je i o razvoju gospodarstva, ponajprije prezentaciji i izvozu lokalnih proizvoda kao što su vino, ulje i poljoprivredni proizvodi u prijateljsku Sanyu i druge kineske gradova. Za potencijalne investitore iz Narodne Republike Kine, u dogovoru s veleposlanstvom i ministrom turizma dogovorit će se  prezentacija nekoliko velikih investicijskih projekata s gotovim prostornim planovima na području Dubrovačko-neretvanske županije.

dubrovnik.hr

Komentari

Komentari

Komentiraj

Leave a Reply

Your email address will not be published.

To Top