Vijesti

Referendumski ustanak potpisalo 14.108 Dubrovčana

U akciji Odbora birača, nazvanoj Referendumski ustanak, na dubrovačkom je području prikupljeno ukupno 14.108 potpisa. Referendum za poništenjeee pretvorbe i privatizacije potpisalo je 3.510 građana, a za zabranu rasprodajeee imovine, prostora I prirodnihhh resursa potpisao je 3.661 birač. Zabranu prometovanja, proizvodnje I prodaje GMO-a podržava 3.635 građana, a za novi referendum o EU potpisalo je 3.289 birača.

Ovu je akciju, koja je u Dubrovniku trajala tri dana kraće nego u ostalim djelovima Hrvatske, provelo deset stalnih I pet povremenih volontera te dva koordinatora s proračunom od dvije tisuće kuna.

Referendumski je ustanak  vjerojatno prva inicijativa koja nije rezultat dnevno-političkih događaja već političkog promišljanja građana. Formalni cilj projekta predstavlja manji dio uspjeha, pravu vrijednost predstavljaju promjene koje su se dogdile tijekom procesa. Sve su dosadašnje inicijative bile okrenute vlastodršcima dok se Referendumski ustanak orjentirao jedinima koji su doista bitni, a to su građani – jer vjerujemo da je sve u njihovim rukama. Odgovornost tako konačno pronalazi pravu adresu te inspirativno djeluje na građane i građanski pokret. U vrijeme kada establišment zdušno traži prostore slabosti kod građana kako bi ih prebacio u iracionalna stanja straha, bijesa i mržnje – kada svi elementi režima traže načine kako spriječiti zajedništvo među građanima ova inicijativa radi upravo suprotno – gradi mostove i otvara komunikacijske kanale.

Prevladavajući koncept “rušenja”, koji ne nudi perspektivu nego je ventil za pražnjenje srdžbe što vladajućima pomaže kod uvođenja policijske države, zamijenjen je konstruktivnim, legalnim i emancipirajućim pristupom pozivanja na građansku odgovornost kod donošenja rješenja.

Ukupan broj potpisa prikupljenih u  u Hrvatskoj uskoro će objaviti Organizacijski odbor Referendumskog ustanka u Zagrebu.

{fcomment}

Komentari

Komentari

Komentiraj

Leave a Reply

Your email address will not be published.

To Top