Vijesti

REUTERS: HPB ostvaruje veliki porast u poslovanju, a Vlada ga prodaje

imageVIJESTI

Predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Čedo Maletić u intervjuu za Reuters rekao je kako je HPB uoči planirane prodaje većinskog udjela ostvarila neto dobit od 88 milijuna kuna (15,2 milijuna dolara) u 2011., prenosi Advance.hr. To je velik zaokret u poslovanju nakon što je dvije godine ranije zabilježen neto gubitak od gotovo 450 milijuna kuna. Rast je počeo nakon smjene bivšeg izvršnog direktora i dva top-menađera HPB-a, koji su optuženi da su u razdoblju između 2005. i 2009. oštetili ovu državnu banku za najmanje 225 milijuna kuna.

Vlada uskoro namjerava prodati većinski dio HNB-a, posljednje banke u vlasništvu države, što nailazi na uglavnom negativne reakcije većine građana. Unatoč iznimno neugodnim iskustvima s privatizacijom Plive, Ine, HT-a i ostalih državnih tvrtki, Hrvatska ulazi u novu prodaju kojom bi se “pomoglo proračunu i osiguralo svjež kapital za samu banku”.

Maletić je kazao kako očekuje da će se sadašnji pozitivan trend poslovnih rezultata nastaviti, kao i da će se dodatnim sredstvima bankin potencijal širiti vrlo brzo, te u tome vidi ključnu prednost privatizacije.

“Najveći prostor za rast HPB-a vidim u sektoru poslovanja s građanima i u postojećem strateškom partnerstvu s državnom poštom, obzirom da poštanska mreža nudi mnoge nove potencijalne prodajne kanale preko više od svojih 1.000 poštanskih ureda”, rekao je Maletić za Reuters.

Interesantnu raspravu o planiranoj privatizaciji Croatia Osiguranja, autoceste i HPB-a možete pogledati u emisiji HRT-a Nulta točka:

{fcomment id=134}

Komentari

Komentari

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

To Top