Vijesti

Stanovnici Kalifornije glasali protiv označavanja GMO proizvoda

Stanovnici američke države Kalifornija u utorak su glasali protiv prijedloga zakona o označavanju GMO hrane na etiketama. Naime, kako piše Advance.hr, prijedlog 37, koji je trebao obvezati proizvođače hrane da na etiketama jasno označe ima li u njihovim proizvodima GMO sastojaka, odbijen je nakon što su stanovnici ove američke države glasali 53-47 protiv. 

Prijedlog 37, inicijativa širom Kalifornije, imala je za cilj podizanje svijesti korisnika o sve većoj upotrebi genetski modificiranih organizama (GMO) u industriji hrane. 

Zanimljivo je spomenuti kako je Monsanto, najveća međunarodna kompanija iz Missourija, koja se bavi poljoprivrednom biotehnologijom i promovira upotrebu GMO-a, u kampanju protiv ovog zakona uložila 8 milijuna dolara, a pridružili su joj se i neki od najvećih proizvođača u industriji hrane poput tvrtki Dupont, Pepsico, Bayer, Dow i Syngenta s po 2 milijuna dolara. 

Kako bi građani dobili “poštenu” informaciju o važnosti neetikiranja GMO proizvoda, predstavnici prehrambenih tvrtki uspjeli su prikupiti čak 45 milijuna dolara, što je Kathy Fairbanks, glasnogovornica kampanje protiv prijedloga 37, opisala riječima: “Očajnička vremena su ih očigledno prisilila na očajničke mjere”.

Izvorni članak pročitajte OVDJE.

{fcomment}

Komentari

Komentari

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

To Top