Vijesti

Strah se može izbrisati iz mozga

 

imageIstraživanje

Novoformirana emocionalna sjećanja mogu biti izbrisana iz ljudskog mozga. Pokazalo je to istraživanje Sveučilišta Uppsala u Švedskoj objavljeno u akademskom časopisu “Science”, a koje je prenio internetski portal “Science daily”. Thomas Ågren s Odsjeka za psihologiju dokazao je da je moguće izbrisati novoformirane emocionalne uspomene iz ljudskog mozga.

Kad osoba nauči nešto novo, dugoročno pamćenje stvara se uz pomoć procesa konsolidacije, koji se temelji na formiranju proteina. Kada se prisjećamo nekog događaja, memorija nakratko postaje nestabilna, da bi se potom stabilizirala prilikom drugog procesa konsolidacije. Drugim riječima, mi se ne sjećamo izvornog događaja, nego slijeda misli prilikom naknadnog prisjećanja događaja. “Narušavanjem stabilizacije memorije može se utjecati na sadržaj memorije”, navode švedski znanstvenici.

Prilikom studije, koju su nadzirali profesor Mats Fredrikson i Tomas Furmark, dobrovoljcima je prikazana neutralna slika uz puštanje električnog šoka. Na taj način slika je kod ispitanika izazvala osjećaj straha. Tada je jednoj eksperimentalnoj skupini proces konsolidacije sjećanja prekinut uz pomoć ponovljenog pokazivanja iste slike bez šoka, dok je kontrolnoj skupini dopušten proces konsolidacije sjećanja prije nego što im je ponovo prikazana slika. Kod pripadnika eksperimentalne skupine, kojoj je prekinut proces konsolidacije sjećanja, nestao je osjećaj straha, odnosno sjećanje je iz “strašnog” prešlo u “neutralno”, dok se kod druge skupine osjećaj straha zadržao. Putem MR-skenera istraživači su bili u mogućnosti pratiti kako tragovi straha nestaju iz dijela mozga koji inače sprema takve emocije.

‘Ovi rezultati mogu biti prekretnica u istraživanju memorije i straha. Konačno nova otkrića mogu dovesti do poboljšanih metoda liječenja za milijune ljudi u svijetu koji pate od tjeskobnih poremećaja poput fobije, posttraumatskog stresa i napada panike “, izjavio je Thomas Ågren, prenosi “Science daily”.

Komentari

Komentari

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

To Top