Vijesti

U parku na Batali postavljena ‘pametna’ solarna javna rasvjeta

Park na Batali dobio je novu solarnu javnu rasvjetu. Šetnica kroz park osvjetljenja je sa osam rasvjetnih tijela, prvim takvima u Hrvatskoj.  Javna rasvjeta postavljena je u četvrtak, a sinoć su se u njenu funkcionalnost uvjerili i predstavnici proizvođača, tvrtke K&S za konstrukcije i strojeve d.o.o. iz Novog Marofa kao i stručna suradnica za javnu rasvjetu Grada Dubrovnika Maja Brzić.

Građevinske i elektromontažne radove na ugradnji stupova izvršio je ugovorni izvođač na poslovima održavanja javne rasvjete, tvrtka Elektro-team d.o.o. iz Dubrovnika. Investicija je iznosila 151.990,27 kuna (bez PDV-a).

Rasvjetna tijela sastoje se od moderno dizajniranog stupa s ugrađenim fotonaponskim člankom u obliku valjka nominalne izlazne snage 69W, akumulatora od 36Ah/12V i upravljačke opreme, te svjetiljke LED izvora svjetlosti snage 12W.

Predstavnik proizvođača istaknuo je kako se radi o prvoj solarnoj javnoj rasvjeti u Hrvatskoj koja zadovoljava sve standarde propisane Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja te koja ima mogućnosti osvjetljivanja vitalnih gradskih prometnica, brzih cesta i autocesta. Patentirana tehnologija revolucionarna je po tome što je fotonaponski modul integriran u sam stup te je uvijek okrenut izvoru svjetlosti. Na taj način prikuplja se više sunčeve svjetlosti nego upotrebom uobičajenih panela, dok upravljački modul regulira punjenje i čuva energiju.

Ovaj projekt, kazala je Maja Brzić, koristit će se i u edukativne svrhe na način da će se dubrovački školarci moći iz prve ruke upoznati s funkcioniranjem obnovljivih izvora energije, u ovom slučaju sunčeve, ali i o važnosti energetske učinkovitosti.

Podsjetimo, nakon završetka projektne dokumentacije tijekom iduće godine štedljiva LED rasvjeta postavit će se na čitavom gradskom području.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top