McDonald’s krumpirići potiču rast kose?

Japanski znanstvenici vjeruju kako bi mogućnost ponovnog rasta kose mogla proizaći iz kemikalije koja se koristi za prženje pomfrita u McDonald’su.

Istraživači iz Nacionalnog sveučilišta Yokohama otkrili su da, kada su upotrijebili kemijski dimetilpolisiloksan, koji se nalazi u silikonu, koji se pak dodaje ulju za prženje krumpirića u restoranu brze hrane, mogli su masovno proizvoditi folikule dlake i potaknuti rast kose. Početni testovi ukazuju na to da se ova metoda može upotrijebiti i za liječenje gubitka kose kod ljudi, kažu znanstvenici.

Miševima počele nicati nove dlake
Dodaju da su bili u stanju generirati do 5000 folikula istodobno – što je opisano u priopćenju kao “jedna od izazovnih prepreka regenerativnoj medicini”. Miševima koji su imali ove folikule transplantirane na leđima, počele su nicati nove crne dlake na tom području, rekli su istraživači. Prema Junjiju Fukudi, profesoru na sveučilištu koji je pomogao napisati studiju, upotreba kemikalije bila je presudna za uspješno stvaranje folikula kose. “Koristili smo dimetilpolisiloksan koji je propustio kisik i to je vrlo dobro funkcioniralo”, kazao je.

Jedenje pomfrita ipak neće pomoći
Iako je ova kemijska tvar očito bila korisna u eksperimentu s miševima, ona ne uzrokuje rast kose sama od sebe. Dakle, jedući više McDonald’sovih krumpirića vjerojatno nećete potaknuti rast kose. Fukudin tim se nada da se ova metoda može konačno koristiti za liječenje gubitka kose kod ljudi. “Ova jednostavna metoda je vrlo robusna i obećavajuća”, rekao je Fukuda za Independent. “Nadamo se da će ova tehnika poboljšati regenerirajuću terapiju ljudske kose za liječenje gubitka kose kao što je androgena alopecija”.

net.hr

Komentari

Komentari