Zabava

Povratak cepelina! Novi će imati hotele, wellnese…

Ako vam se sviđa ideja luksuznog krstarenja, a preferirate brzinu i sigurnost zračnog putovanja – možda je luksuzni cepelin pravi izbor za Vas.

Naime, uskoro bi se na našem nebu mogle pojaviti letjelice nove generacije izrađene po uzoru na one iz prošlosti.

U hangaru u blizini „Tustina“ u Kaliforniji , mehaničari testiraju jednu od najneobičnije dizajniranih letjelica. Ovu letjelicu je osmislio Igor Pasternak, a izvedba letjelice je postala moguća razvojem modernih materijala i kompjuterskih kontrolnih uređaja, donosi BBC.com

„Mi iznova oživljavamo cepeline koji su izrađeni od novih – čvršćih, lakših i izdržljivijih tkanina“ rekao je Fred Edworthy iz kompanije „Aeros“, koja proizvodi letjelice lakše od zraka.

Letjelica u hangaru je izrađena da bi se na njoj testirali ključni dijelovi, koji bi omogućili ovakvoj letjelici da u budućnosti sadržava hotel, kasino ili wellness centar. U Aerosu vjeruju da će sa ovim projektom najveći doprinos donijeti na polju transporta npr. prenošenja vjetroturbina na teško dostupne lokacije. Veličina današnjih vjetroturbina je zbog transporta kamionima ograničena.

„Dolazi novo vrijeme na polju prijevoza tereta. Transport je naš primarni cilj kada su u pitanju ove letjelice“ kaže Edworthy, te dodaje kako je zasad nemoguće pristupiti nekim područjima na ekološki način. “To je neizvedivo. Područja na krajnjem sjeveru i Amazona su dobar primjer za to“ – zaključio je.

Avioni trebaju velika uzletišta, helikopteri mogu nositi vrlo ograničenu količinu tereta, ali cepelini mogu polijetati i slijetati vertikalno koristeći turbo ventilatorske motore, koji se mogu rotirati tako da se koriste za uzdizanje letjelice kao i za njeno vodoravno kretanje.

Cijeli proces utovara i istovara kao i uzlijetanja i održavanja letjelice u zraku potpomognuta je domišljatim sistemom koji se nalazi unutar letjelice. „Najveći napredak postiže se pomoću sistema koji upravlja uzgonom i omogućuje samostalno upravljanje letjelicom, za koje je kod starih cepelina bilo potrebno stotine ljudi”, kaže Edworthy.

„Danas možemo kontrolirati silu uzgona što nam omogućuje da se vertikalno prizemljimo jednako kao što možemo i uzletjeti š to je najveći napredak u zadnjih sto godina“ zaključio je Edworthy.

Komentari

Komentari

Komentiraj

Leave a Reply

Your email address will not be published.

To Top