Ponedjeljak, srpanj 22

  Kasno ste večerali, umjesto u 7 uvečer, pojeli ste večeru tek u 10? Previše televizije i grickanja ispred ekrana? Odavno znate da ovo kasnovečernje jelo nije dobra ideja. Iz dva razloga, utječe na san i deblja.

  Hoćete li se udebljati i ako jedete isto, ali jedete kasnije? Vjerojatno hoćete. Znanstvenici su posljednjih godina puno toga otkrili o vezi između sna i težine.
  I iako još puno toga nije poznato, sve je veći broj dokaza da tijelo zna kada bi trebalo biti budno i jesti, a kada treba spavati i ne jesti ništa. A hraniti tijelo u krivo vrijeme može izazvati nevolje na vagi. Enzimi koji sudjeluju u oksidaciji masnih kiselina su itekako cirkadijski, znaju kada trebaju metabolizirati glukozu.

  Organi manje efikasno procesiraju hranu
  Ako jedete u neočekivano vrijeme, kasno uvečer na primjer, kada bi se tijelo trebalo pripremati za počinak ili već biti u krevetu, organi za metaboliziranje hrane kao jetra su zbunjeni.
  Nisu spremni nositi se sa navalom hranjivih tvari u to vrijeme pa ih procesuiraju manje efikasno. Ovo može izazvati problem s inzulinom i razinama šećera u krvi koje potiču tijelo da pohranjuje više masnoće.

  Provedena istraživanja
  Istraživanja pokazuju da ljudi koji redovito kasno jedu, oni koji rade noću ili oni koji pate od sindroma noćnog jedenja (kada osoba jede više od 25 posto dnevnog unosa hrane poslije večere), naginju tome da imaju širi struk i veći indeks tjelesne mase, u usporedbi sa ljudima koji se drže rasporeda.
  Čak i zdrave osobe koje jedu kasnije, metaboliziraju ugljikohidrate sporije, imaju manju toleranciju na glukozu i na kraju sagorijevaju manje kalorija nego oni koji jedu ranije, našla je nedavna studija objavljena u International Journal of Obesity.

  Što je kasnije doba dana, lošiji je izbor hrane
  Da spriječite debljanje i nemiran san, izbjegavajte kasne obroke. Osim toga, što je kasnije doba dana to činimo lošiji izbor hrane.
  Čak i dobro balansirani obrok kasno navečer ometa metabolizam. Ne jedite dva sata prije odlaska u krevet. A onih dana kada znate da ćete kasno večerati, nastojte barem jesti lagano.

  telegram.hr

  Podijeli

  Comments are closed.