Zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić i ravnatelj Javne ustanove Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Zoran Šangut posjetili su jučer tvrđavu Imperijal u kojoj je postavljena izložba “Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991. – 1995.”. Ravnatelja JU Zorana Šanguta kroz postav izložbe proveli su voditeljica Muzeja suvremene povijesti Varina Jurica Turk i viši kustos Mišo Đuraš.

  Ravnatelj Šangut je izrazio oduševljenje količinom prikupljene arhivske građe dok je zamjenica gradonačelnika Šimac Bonačić zahvalila voditeljici i kustosu na dugogodišnjem radu na očuvanju građe i postavljanju izložbe na mjestu s kojeg je Dubrovnik obranjen. Podsjetimo, izložba Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991. – 1995. otvorena je 2008. kao prva faza projekta budućega stalnog muzejskog postava Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik.

  Zoran Šangut kazao je kako JU uz pomoć Ministarstva branitelja razmatra mogućnost osnivanja regionalnih centara Memorijanog centra Domovinskog rata Vukovar, od kojih bi jedan bio smješten u Dubrovniku.

  Sudionici sastanka u tvrđavi Imperijal razgovarali su i o iznalaženju najboljeg modela za osnivanje Muzeja Domovinskog rata, s obzirom da je sadašnja izložba tek dio Muzeja suvremene povijesti koji djeluje kao ustrojbena jedinica Dubrovačkih muzeja.

  Sljedeći korak ka konkretiziranju suradnje održat će se u Vukovaru kamo je ravnatelj Šangut pozvao predstavnike Grada Dubrovnika i Muzeja suvremene povijesti.

  Prethodno je u Uredu gradonačelnika održan sastanak kojem je uz gradonačelnika Andra Vlahušića prisustvovao i ministar branitelja Predrag Matić, a razgovaralo i o daljnjoj suradnji između gradova simbola Domovinskog rata, ali i gradova prijatelja od 1993. godine.

  Podijeli

  Komentiraj