Vijesti

Gradovi i općine spremni pomagati rad utočišta za životinje na Žarkovici

Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž, predstavnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Ivana Pletikosa i direktor gradske tvrtke Sanitat d.o.o. Valentin Dujmović održali su jučer u Maloj vijećnici sastanak s predstavnicima gradova i općina na području Dubrovačko-neretvanske županije na temu zbrinjavanja napuštenih kućnih ljubimaca.

Zamjenik gradonačelnika Raguž izvijestio je prisutne predstavnike gradova i općina kako Grad Dubrovnik samostalno izdvaja značajna sredstva za rad utočišta za napuštene kućne ljubimce i nezbrinute životinje na Žarkovici, dok prema raspoloživim podacima čak trećina životinja dolazi s područja susjednih općina i gradova.

Prema podacima od 31. svibnja 2014. od ukupno 383 psa, tek 208 u azil je stiglo s područja Grada Dubrovnika, njih 38 stiglo je s područja općine Konavle, 39 s područja općine Župa dubrovačka, a čak 49 s područja Dubrovačkog primorja.

Grad Dubrovnik u Nacrtu proračuna za 2015. za rad Utočišta nosi 700.000 kuna, rečeno je, stoga je sastanak održan u trenutku kada sve općine i gradovi planiraju svoje proračune za iduću godinu.

Direktor Sanitata Valentin Dujmović podsjetio je da je Grad Dubrovnik među prvima u Hrvatskoj donio odluku o zabrani eutanazije napuštenih kućnih ljubimaca. Istaknuo je da, poštujući tu odluku, treba sustavno poraditi na udomljavanju pasa jer se broj životinja na Žarkovici svake godine povećava. Nužno je izgraditi i novi azil sa svim zakonski propisanim sadržajima poput veterinarske ambulante. Dujmović je podsjetio kako je u tu svrhu u novi GUP unesena lokacija na širem području Trstenog.

Predstavnici općina Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i grada Metkovića pozdravili su ovu inicijativu Grada Dubrovnika te izrazili spremnost da, prema svojim mogućnostima, potpomognu rad azila na Žarkovici. Dogovoreno je da će prethodno trebati ustrojiti kriterije za raspored troškova nakon čega će se sukladn zakonu potpisati sporazum o suradnji.

Razgovaralo se i o nizu otvorenih pitanja među kojima je i i zakonska obveza svake općine i grada o ustroju stacionara za životinje.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top