Vijesti

Izložba ‘ Stazama stećaka ‘ otvorena u Luži

Župan Nikola Dobroslavić otvorio je u Luži izložbu „Stazama stećaka“ te naglasio kako županija potiče i aktivno sudjeluje u ovakvim hvalevrijednim projektima za očuvanje kulturne baštine.

Župan se, ovom prigodom, zahvalio i zastupnici u Europskom parlamentu Dubravki Šuici na pomoći oko organizacije ove iste izložbe koja se, između ostalog, održava i u Bruxellesu od 6.- 9. listopada 2014.

Na otvorenju prigodno se obratila i direktorica DUNEA-e Melanija Milić te  istaknula kako je projekt HER.CUL, čiji je dio i ova izložba, dogovoren direktno s Europskom komisijom, a financiran iz fondova EU.

Očuvanje izuzetno vrijedne i jedinstvene kulturno-povijesne baštine stećaka na području četiri države osnovni je cilj projekta HER.CUL  – Valorizacija kulturne baštine srednjovjekovnih stećaka na zapadnom Balkanu.

Stećci, kameni nadgrobni spomenici, vrijedni su ostatci  baštine kasnog srednjeg vijeka i nijemi svjedoci pogrebnih običaja stanovnika šireg područja zapadnog Balkana. Njihovim očuvanjem, kroz razne oblike istraživačkih, zaštitnih i dokumentacijskih radova te popularizaciju i prezentaciju, doprinosi se i obogaćivanju turističkih potencijala.

Izložbene fotografije djelo su poznatog dubrovačkog fotografa Zorana Marinovića, koji je nedavno okrunio svoj dugogodišnji rad humanitarnom izložbom u prestižnoj galeriji War Photo limited, jedini Hrvat koji je izlagao u ovoj prestižnoj galeriji, a autor glazbe koja prati ovu izložbu je entomuzikolog mo. Joško Ćaleta.

edubrovnik.org

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top