Vijesti

Nastavak suradnje Grada Dubrovnika i Sveučilišta u Dubrovniku

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić, zamjenik gradonačelnika Nenad Vekarić i pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Milan Perić sastali su se danas s rektoricom Sveučilišta u Dubrovniku Vesnom Vrtiprah i njenim suradnicima, a tema su bili zajednički projekti Grada i Sveučilišta.
Na sastanku se razgovaralo o nastavku aktivnosti oko izrade Strategije razvoja turizma i odredbe o kruzing turizmu, čiji je nositelj Sveučilište u Dubrovniku. Procedura je u tijeku, a ugovor će se sklopiti do kraja ove godine, usuglašeno je.
Rektorica Vrtiprah ovom prilikom prisjetila se inicijative Grada Dubrovnika za pokretanjem studija Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija kao novog studijskog programa pri dubrovačkom sveučilištu. Izvijestila je prisutne o napretku ovog projekta istaknuvši kako je Povjerenstvo za izradu prijedloga novoga studijskog programa izradilo stručni elaborat za preddiplomski studij koji je upućen recenzetima na vrednovanje, nakon čega se očekuje dopusnica za rad od nadležnog ministarstva. Gradonačelnik Vlahušić izrazio je zadovoljstvo zbog realizacije navedene incijative jer je, kako je naglasio, edukacija kadrova veoma važana za daljnji razvoj turističke usluge u destinaciji kao što je Dubrovnik. Turistički subjekti shvatili su da je važno ulaganje u kadrove i zato su brojne tvrtke iskazale zainteresiranost za sudjelovanje u projektu kao partneri, rekao je gradonačelnik.

Nastavno na nedavno održan sastanak zamjenika gradonačelnika akademika Nenada Vekarića sa rektorom Sveučilišta u Zagrebu Damirom Borasom u Zagrebu, razgovaralo se i o projektu izgradnje moderne sveučilišne biblioteke u dvorištu IUC-a  uz ostale sadržaje koji bi bili u službi akademskoj zajednici ali i široj javnosti, kao što su garaža i koncertna dvorana. Zamjenik Vekarić je rekao kako je Sveučilište u Zagrebu izuzetno zainteresirano za ovu ideju je zamišljena zajednički projekt Grada Dubrovnika, Sveučilišta u Dubrovniku i Sveučilišta u Zagrebu. Svi sadržaji već su predviđeni u gradskom GUP-u, pa je sljedeći korak izrada idejnog projekta na osnovu naručene geodetske snimke, zaključeno je.
Jedna od tema sastanka bio je i akvarij u gruškoj luci i angažman Sveučilišta u budućem stručnom radu objekta, s obzirom da je on od posebnog interesa za Odjel akvakulture i Institut za more i priobalje. Gradonačelnik Vlahušić rekao je kako je procedura produljenja koncesije u tijeku, a Luka Dubrovnik d.d. uložit će 120 milijuna kuna svojih sredstava za uređenje. U svakom slučaju, Grad Dubrovnik prijavit će projekt na europske fondove, a službe grada i DURA-e već su se povezale s Gradom Karlovcem koji je za svoj akvarij dobio gotovo sto posto sredstava iz EU fondova.

Rektorica Vrtiprah rekla je kako je nedavno produljen najam zgrade u kojoj je smješten rektorat Sveučilišta, no na kratko razdoblje od godinu dana. Gradonačelnik Vlahušić takvu odluku obrazložio je nesređenim imovinsko-pravnim odnosima, te najavio kako će, po završetku procesa koji je u tijeku, Gradskom vijeću predložiti da se najam produlji na najdulje moguće vremensko razdoblje sukladno zakonskim odredbama.
Gradonačelnik i rektorica dogovorili su se kako će na razradi svih ovih projekata koji bitno unapređuju znanstvene kapacitete Sveučilišta u Dubrovniku, Sveučilište i Grad usko surađivati na njihovoj realizaciji i razradi jer je upravo razvoj znanosti najvažniji nositelj budućnosti Dubrovnika.

dubrovnik.hr

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top