Vijesti

Treće ispitivanje mora obilježilo onečišćenje u Kuparima

Foto: beachkupari.com

Upravni odjel za zaštitu okoliša i prirode obavijestio je kako je tijekom trećeg redovnog ispitivanja mora na 110 županijskih plaža utvrđeno kratkotrajno onečišćenje na plaži u Kuparima.

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, obavio je ispitivanje mora na plažama  od 20. do 27. lipnja 2014. godine.  na plaži u Kuparima u Župi dubrovačkoj 20. lipnja  utvrđeno je kratkotrajno onečišćenje. Obavljeno je dodatno uzorkovanje  te su od 21.-23. lipnja svakodnevno uzimani dodatni uzorci mora. Analizom dodatnih uzoraka mora za kupanje na plaži u Kuparima ustanovljeno je da je došlo do prestanka kratkotrajnog onečišćenja.

Od ukupno 110 plaža, more na 96 plaža ocijenjeno je kao more izvrsne kakvoće. Dobra kakvoća mora za kupanje utvrđena je na plažama Kupalište VK Cavtat i Mlini u Župi dubrovačkoj, Ušće Ploče i Portina u Pločama, Okuklje i Prožura na Mljetu te Duboka u Slivnom. Zadovoljavajuća kakvoća mora utvrđena je na plažama Polače i Hotel Odisej na Mljetu, Hotel Dubrovnik President, Mali Zaton, Slađenovići i Klek.

Detaljniji podaci dostupni su javnosti na web stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Tako se na adresama http://www.izor.hr/kakvoca/ ili http://www.zzjzdnz.hr/ mogu vidjeti ocjene kakvoće prikazane obojanim kružnim simbolima i to plavim (izvrsna), zelenim (dobra), žutim (zadovoljavajuća) i crvenim (nezadovoljavajuća) na Google maps podlogama, kao i brojne popratne informacije (npr. temperature zraka i mora, slanost, smjer vjetra). Rezultati utvrđivanja kakvoće mora upisuju se u bazu podataka odmah nakon završetka analize.

edubrovnik.org

Komentari

Komentari

Komentiraj

Leave a Reply

Your email address will not be published.

To Top