Vijesti

U pripremi nove subvencije putovanja autocestom

Nastavljajući projekt subvencija u svrhu umanjivanja učinaka prometne izoliranosti gradonačelnik Andro Vlahušić na današnjoj konferenciji za novinare najavio je uvođenje novih mjera, ali i izmjene postojećih.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić i njegov zamjenik Nenad Vekarić danas su u Maloj vijećnici održali konferenciju za novinare na temu ‘Prikaz korištenja subvencija Grada Dubrovnika u 2014. godini za putovanje autocestom i zračnim mostom te prijedlog novih mjera’.
Već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika naći će se izmjene odluke o subvencioniranju cijene cestarine autoceste A1 za I skupinu vozila na relaciji Ploče-Zagreb-Ploče, koja će se izmjenama proširiti na sve izlazne i ulazne postaje autoceste u Hrvatskoj, rečeno je danas.
Također, uvodi se i pojam obiteljskog automobila što daje pravo članovima obitelji na korištenje subvencije, a ne samo na vlasnika vozila, kako je definirano važećom odlukom.

Gradonačelnik Vlahušić najavio je i uvođenje subvencija za studente i to na 50 posto plaćene autobusne karte za sve relacije unutar Hrvatske. Dodatno, u istom iznosu subvencionirat će se i putovanja na natjecanja dubrovačkim sportašima za što će se, procjena je, u proračunu za 2015. osigurati 1.200.000 kuna.

Analizom dosadašnjih podataka utvrđeno je kako Dubrovčani preferiraju putovanje zrakoplovom. Mjeru ‘zračni most’ u 2013. godini koristili su gotovo 15 tisuća puta, a za što je Grad izdvojio 1.823.000 kuna. U prvih osam mjeseci 2014. godine već je obrađeno 8.500 zahtjeva. Zaključuje se kako subvencije zrakoplovnih karata koristi dnevno 60 građana. Najmanje putovanja je tijekom ljetnih mjeseci. Ovu mjeru najviše koriste građani u dobnoj skupini od 26 do 64 godine. Najveći broj korisnika subvenciju je iskoristilo dva puta, odnosno jednom povratno, dok je maksimalnih 12 karata iskoristilo tek 50 građana.

Analizirajući podatke o subvenciji cestarine vidljivo je da na relaciji Ploče-Zagreb dnevno u prosjeku putuje tek šest automobila, po tri u svakom pravcu. Ukupno je od 1. veljače do danas iskorišteno 925 subvencija, a najprometniji je bio travanj kada su putovala 182 automobila. Na ime ove mjere do sada je isplaćeno tek nešto manje od 104 tisuće, od ukupno milijun kuna koliko je osigurano ovogodišnjim proračunom,

Kako je rekao gradonačelnik, omjer osoba koje putuju zračnim mostom i automobilom prema Zagrebu ili iz Zagreba za Dubrovnik je 10:1. Uvjerenje je da će proširenje mjere povećati broj korisnika, ali da neće znatno više opteretiti proračun.

Gradonačelnik Vlahušić na kraju konferencije komentirao je i prijepore oko buduće Jadransko-jonske autoceste. -‘Možda je nekome prihvatljivo da uložimo 10 milijardi kuna za autocestu koja će biti na maloj udaljenosti od Grada umjesto da je dobijemo na teret EU i susjednih država, odnosno da nam je netko besplatno pokloni. A podatke koliko se Dubrovčani voze autocestom smo izložili,’ zaključio je Vlahušić dodavši novinarima da pitaju Primorce žele li da im autocesta presjeca selo i put do mora.

Komentari

Komentari

Komentiraj

Leave a Reply

Your email address will not be published.

To Top