Vijesti

Voda u Gornjim selima do ljeta

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić u društvu predsjednika Uprave Vodovoda Pera Miškovića i direktora te tvrtke Ljubomira Medakovića kao i članova mjesnih obora s ovog područja obišao je gradilište Gornjih sela Orašca gdje su u tijeku radovi na izgradnji vodoopskrbnog sustava. Prva sela vodu će dobiti do Uskrsa, najkasnije do ljeta dok će čitav sustav biti završen do kraja 2015. godine.

Glavni inženjer gradilišta Jakov Božinović izvijestio je kako će se kroz dva mjeseca završiti radovi na jednom od najzahtjevnijih i najvažnijih objekata čitavog sustava – vodospreme Orašac s pripadajućom crpnom stanicom.

Vodosprema Gromača je također u fazi završnih radova. Kapaciteta 200 kubika, ova će se vodosprema tlačnim cjevovodom puniti iz crpne stanice Orašac, odakle će se voda gravitacijski distribuirati u naselja Ljubač, Kliševo, Mrčevo, Mravinjac i Riđica.

Istovremeno traju radovi na izgradnji vodoopskrbnog cjevovoda kojeg je završeno 60 posto. U narednoj godini radit će se i crpna stanica Mrčevo.

Sela Gromača, Kliševo i Ljubač vodu će dobiti već do Uskrsa iduće godine, a po završetku radova i ostala, najkasnije do kraja godine.

Prema osnovnog ugovoru s Hrvatskim vodama cijela investicija stoji 19 milijuna kuna, dok je Vodovod prethodno osigurao financiranje i izveo pet milijuna kuna vrijedne radove na postavljanju mjesne mreže.

Gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je da Grad Dubrovnik vidi veliki potencijal u razvoju poljoprivrede i seoskih domaćinstava na ovom području, a izgradnja vodoopskrbnog sustava prijeko je potrebni preduvjet za takav razvoj.

Tajnica vijeća mjesnih odbora za Gornja sela Ankica Moretić kazala je kako je među obiteljima na ovom području sve više interesa za agroturizam. U svrhu kvalitetnijeg prometnog povezivanja gradonačelnik je predložio uvođenje posebne linije Orašac – Gornja sela za što će javno poduzeće Libertas nabaviti odgovarajuće kombi vozilo. Također, poručio je Vlahušić, Grad je voljan sufinancirati izgradnju bazena za domaćinstva u istom iznosu kao i država.

Tijekom sastanka s predsjednikom Vijeća mjesnog odbora Mrčevo Ivom Lučićem razgovaralo se o mogućnosti proširenja nerazvrstane ceste između Kliševa i Mrčeva. Dogovoreno je kako će Grad poduzeti potrebne korake kako bi se rješenju ovog problema za stanovnike moglo što prije pristupiti.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top