Vijesti

Za Lokrum 20 milijuna kuna u naredne tri godine

Foto: www.goboogo.com

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić sa suradnicima je jučer, u srijedu 12. Ožujka, boravio na Lokrumu gdje ga je ravnatelj JU Rezervat Lokrum Mario Petrušić upoznao s planom ulaganja na otoku.

Prioritetno ulaganje bit će ponton na području uvale Skalica, pomoću kojeg će biti omogućeno iskrcavanje posjetitelja na zapadnom dijelu otoka, kako bi se rasteretio Portoč te dostupnijma za posjetitelje učinio Lazaret i tvrđava Royal.

Vodovod Dubrovnik zajedno s Rezervatom Lokrum revidirat će projekt hidrantske i vodoopskrbne mreže čime će se cjevovodne staze pretvoriti u protupožarne putove propisane širine i dostupnosti, a u skladu sa zahtjevima konzervatorske struke. Nakon što se pripremi cjelovita projektna dokumantacija, projekt će biti kadidiran za nacionalne i europske fondove.

Dogovoreno je da se nastavljaju radovi na mlinici, usprkos izostanku potpore Društva prijatelja dubrovačke starine.Mlinica će se urediti te zajedno s tornjem samostanskog kompleksa čini ti jedinstvenu cjelinu te u perspektivi prostor trajne izložbe o povijesti Lokruma. Predviđen je i nastavak radova na sanaciji Maksimilijanovog ljetnikovca, za što treba pronaći izvore financiranja te preuzeti građevinsku dokumentaciju.

Uprava Rezervata zadužena je uvidom u stanje utvrditi lokacije za nove ugostiteljske sadržaje poput Ćirova ili kompleksa Lazareta kojima će se povećati prihod, ali i disperzija posjetitelja.

Sa istom svrhom, uprava će istražiti mogućnost nabavke ekoloških prijevoznih sredstava te razmotriti mogućnosti jahanja kao sastavnog dijela ponude Lokruma.

Gradonačelnik je dao suglasnost i za nabavku novih motora za brod Argosy.

Ukupno, predviđena su ulaganja u iznosu do 20 milijuna kuna s ciljem rasta broja posjetitelja do 3 tisuće gostiju dnevno.
Pametnim korištenjem svih svojih kapaciteta, Lokrum to može postići bez ugroze mira zelene oaze, a posjetitelji će sasvim sigurno biti oduševljeni svim onim što Lokrum nudi, a što im je dosad bilo teško dostupno, zaključeno je na sastanku.

dubrovnik.hr

Komentari

Komentari

Komentiraj

Leave a Reply

Your email address will not be published.

To Top