Osnivač Wikipedije Jimmy Wales pokrenuo je internetski portal namijenjen borbi protiv širenja lažnih vijesti na kojem će zajedno raditi profesionalni novinari i volonteri.

  Nova platforma nazvana Wikitribune bit će besplatna i neće se financirati oglašavanjem nego doprinosima čitatelja. Točnost informacija lako će se provjeravati jer će se uz članke objavljivati i izvori. “Vijesti su ‘slomljene’, a mi smo pronašli način kako ih popraviti”, tvrdi Wales.

  “To je problem jer su oglasi jeftini, nadmetanje za klikove žestoko, a portali loše kvaliteteposvuda”, kaže Wales.  Dodaje kako su društvene mreže, na koje se sve više ljudi oslanja u potrazi na informacijama, dizajnirane tako da korisnici vide ono što žele vidjeti, potvrde svoju pristranost i nastave ‘klikati’ pod svaku cijenu.

   

  Facebook je tako lani bio žestoko kritiziran jer nije učinio dovoljno u sprječavanju širenja lažnih vijesti na svojim stranicama. Wales je kazao da će Wikitribune kombinirati profesionalne novinarske standarde s radom volonterske zajednice čime će se zaštititi točnost informacija. Svi članci će biti potpisani, provjereni i verificirani, kazao je Wales.

  Podijeli

  Comments are closed.