Ponedjeljak, lipanj 24
  U sklopu svečanog obilježavanja Svjetskog dana turizma i tromilijuntnog noćenja, realiziranog čak dvadeset dana ranije nego 2015. godine, gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo turizam i more Vlaho Margaretić i direktorica TZGD-a Romana Vlašić danas u podne ispred crkve sv. Vlaha prerezali su veliku prigodnu tortu.

  Uz pjesmu klape Subrenum i šampanjac gradonačelnik Vlahušić uputio je čestitku svim turističkim djelatnicima i  građanima povodom priznanja Večernjeg lista „Šampion turizma 2016.“. „Presretni smo da upravo na današnji dan Dubrovnik prima ovo vrijedno priznanje. To je priznanje cijelom gradu i svakom pojedincu. Rezultat je to desetogodišnjeg rada. Svaka čast svim drugim hrvatskim i mediteranskim destinacijama, ali mi smo grad koji je prije 25 godina bio razaran i vratili smo se na staze slave“, izjavio je Vlahušić.

  Istaknuo je kako je 2008. godine zabilježeno tek nešto preko 500 tisuća dolazaka i 1,7 milijuna noćenja, dok ove godine prvi put prelazimo brojku od milijun dolazaka, a do kraja godine očekujemo 3,6 milijuna noćenja. „Rezultat je to na kojem primarno treba zahvaliti dubrovačkim obiteljima, privatnom smještaju, kvalitetnom hotelijerstvu, ali i pametnoj politici cijena. Kraj je rujna, a grad je pun. Uz ljubaznost, baštinu i prirodne ljepote Dubrovnik se danas ponosi i razinom sigurnosti koja je prepoznata i od stranih medija. Sad je pred nama novih 10 godina. To je razdoblje u kojem ne trebamo trčati za brojkama, brojke su tu, nego sad trebamo težiti kvaliteti, novoj kvaliteti destinacije i ukupnog proizvoda, ulaganju u baštinu, održivosti, razvijanju novih sadržaja, ali i kvaliteti ljudi koji žive u gradu, unutar i izvan zidina.

  Gradonačelnik se osvrnuo i na moto ovogodišnjeg Svjetskog dan turizma – „Turizam za sve“, koji se odnosi na pristupačni turizam za sve društvene skupine, poglavito osoba s invaliditetom. Naime, prema procjenama Svjetske turističke organizacije, petnaest posto svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta. Iz tog razloga upriličena je demonstracija transportera koji omogućava ulazak u spomeničke objekte u invalidskim kolicima, a uslugu korištenja omogućili su Grad Dubrovnika i Društvo multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije. „Naš cilj je omogućiti svim posjetiteljima s invaliditetom uživanje u ljepotama grada. To nije uvijek jednostavno postići, ali i nabavka transportera je korak naprijed“, rekao je Vlahušić.

  Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić gradonačelniku Vlahušiću priznanje “Šampion turizma 2016.”  uručit će večeras na istom mjestu, kada će se svečanost obilježavanja Dana turizma nastaviti glazbenim programom.

  Svjetski dan turizma pod okriljem Svjetskae turističke organizacije (UNWTO) obilježava se diljem svijeta već 36 godina. Datum obilježavanja izabran je jer je na taj dan 1970. godine usvojen Statut UNWTO-a, što predstavlja svojevrsnu prekretnicu u povijesti turizma u svijetu.

  Podijeli

  Comments are closed.