Evo popisa aditiva kojih se ne morate bojati

Sve što jedemo, dodirujemo, mirišimo u sebi sadrži određene kemijske spojeve. Vitamini, minerali i antioksidanti, sve su to kemijski spojevi, baš kao što je to i, primjerice, kofein. Međutim, kada je riječ o aditivima, često pretjerujemo u ocjenama o prihvatljivosti njihovog prisustva u našoj hrani. Kemičari i svi koji poznaju procese prerade hrane zbog toga često čupaju kosu!

Dobro je da, prije no što prehrambeni proizvod stavimo u košaricu, pogledamo što je sve toj hrani dodano. Međutim, smatrati kako su svi dodaci hrani otrov je, jednostavno, glupo. Evo popisa 20 supstanci koje ćete pronaći na deklaracijama, a kojih se ne treba bojati da su štetni.

1. Piridoksin

Naziv za vitamin B6, nutrient potreban našem organizmu da preživi.

2. Askorbil palmitate

Antioksidant sačinjen od C vitamina i palmitoleične kiseline (vrsta mliječne kiseline).

3. Karboksimetil celuloza

karoksil

Dodatak hrani koji pojačava teksturu, prisutan u sladoledima, pivu i pudinzima. Dobiven iz stanica biljaka. Ne razgrađuje se u tijelu.

4. Kastoreum

Kastoreum je mirisni uljasti sekret koji izrađuju trbušne žljezde dabra. Da, dabra. Dodaje se parfemima, ali i hrani, primjerice za aromu sladoleda od vanilije. Međutim, jako je skup, pa je vjerojatnost da ćete ga pojesti u znatnim količinama minimalna.

5. Stearinska kiselina

Stearinska kiselina je viša masna zasićena kiselina. Pojavljuje se praktički u svim biljnim i životinjskim mastima. Dodaje se kaugumama.

6. Natamicin

Sprječava pojavu pljesni. Dobiven iz vrste bakterije koju pronalazimo u tlu.

7. Stearična kiselina

zasićena masna kiselina koju pronalazimo u sapunima, a dodaje se i kaugumama kako bi se spriječilo njihovo kvarenje. Malene količine neće izazvati srčani.

8. Silicijev dioksid

Prirodni minera, kremen, kvarc. Dodaje se pakiranjima soli. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila ga je neštetnim prije nekoliko desetljeća.

9. Glukonska kiselina, glukonatne soli, i glukonatni estri

Proizilaze iz oksidacije glukoze. Neki lijekovi se unose putem injekcija u obliku glukonata. Najlakše ih je pronaći u gotovim kolačima i keksima.

Izvor: OrganicLife / net.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.