Ponedjeljak, lipanj 24

  Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić i pročelnik UO za poduzetništvo turizam i more Vlaho Margaretić primili su u srijedu generalnog direktora tvrtke Uber za Hrvatsku Davora Tremca i njegove suradnike iz Vlahović grupe, osnivača i direktora Natka Vlahovića te višeg savjetnika Damira Vucića.

  Tijekom razgovora predstavnici vodeće svjetske tvrtke za pružanje usluga prijevoza iskazali su zainteresiranost za dolazak u Dubrovnik, a razgovaralo se i o mogućnostima za međusobnu suradnju na više projekata.

  Gradonačelnik je kazao kako su odluke koje nadziru djelatnost autotaksi prijevoza u cestovnom prometu i prijevoza za vlastite potrebe u pripremi te kako poslovanje Ubera u Dubrovniku uz hrvatske propise mora biti usklađeno s odlukama Grada Dubrovnika.

  Direktor Tremac i njegovi suradnici uz standardnu uslugu cestovnog prijevoza predstavili su program UberBLACK (cestovni prijevoz vozilima više kvalitete) za koji smatraju da u Dubrovniku postoji potražnja, te dvije relativno nove usluge UberBOAT i UberHELICOPTER. Gradonačelnik je Uberovce upoznao s projektom „Dubrovnik Rent-a-Boat“, koji je zamišljen da građanima Dubrovnik omogući povoljno korištenje plovila, a vlasnicima stavljanje svojih brodova na tržište u vrijeme kada ih sami ne koriste. Također ih je upoznao i s već pokrenutom gradskom uslugom „Dubrovački vaporet“ ponudivši im suradnju na uspostavi linijskog prijevoza u dubrovačkom akvatoriju. Podsjetimo, projekt je pokrenut prošle godine, a Grad Dubrovnik osigurava poticaje za održavanje brodskih linija koncesionarima odnosno subvencionira prijevoz građana Dubrovnika i kupaca Du Carda.

  Predstavnicima Ubera predočio je osnovne postavke programa Smart City Dubrovnik, koji za cilj ima podizanje kvalitete života građana i turista korištenjem novih tehnologija, a predstavljen je i projekt formiranja sustava od 100 električnih skutera. Grad će, istaknuo je gradonačelnik, osigurati infrastrukturu, odnosno stanice/punionice za skutere, a otvoren je za suradnju s mogućim koncesionarima.

  Gradonačelnik Vlahušić se posebno pohvalno izrazio o Uberu kao primjeru moderne tehnološki orijentirane kompanije čiji je način rada temeljen na pružanju vrhunske usluge uz strogu kontrolu kvalitete i korištenje vlasništva i resursa na jedan potpuno novi način. Takav pristup, rekao je, smatra i politički važnim za promjene u Hrvatskoj i Dubrovniku, a koje se trebaju bazirati na modelu plaćanja usluga umjesto institucija.

  Uber je osnovan u San Franciscu 2009 godine. Na tržište središnje i istočne Europe širi se 2014. godine. Danas je ova tvrtka zastupljena u 61 zemlji i više od 340 gradova te globalno zapošljava 5.000 ljudi. Uber svaki mjesec generira 50.000 poslova za vozače diljem svijeta. Stotine tisuća vozača i milijuni putnika koriste Uberovu platformu što rezultira desecima milijuna vožnji svaki mjesec.

  Podijeli

  Comments are closed.