Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić otvorio je danas Generalnu skupštinu udruženja MedCities, mreže mediteranskih gradova koja se 10. i 11. studenog održava u Dubrovniku. Tim povodom danas je u hotelu Royal Princess održana konferencija za novinare, kojoj je uz gradonačelnika Vlahušića, inače člana Upravnog odbora udruženja i vodstvo MedCities-a , kao gost prisustvovao i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

  -„Kao gradonačelnik osjećam se nasljednikom povijesti Dubrovačke Republike koja je u jednom trenutku svoje povijesti diljem svijeta imala čak 80 konzularnih predstavništva, pa se nadam da će i MedCities  rasti uključivanjem novih gradova s područja Mediterana“, rekao je gradonačelnik Vlahušić prilikom otvorenja. Istaknuo je značaj ove mreže koja povezuje gradove s područja Europe, Afrike i Azije.

  Predsjednik MedCities-a i gradonačelnik Tetouana Mohamed Ideomar najavio je kako će pokušati pronaći rješenja na određene goruće probleme zemalja koje sudjeluju u događaju, a jedna od njih je nastojati sačuvati kulturne baštine i osiguravanje njenog kontinuiteta.

  Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, kako je sam rekao, na skup je došao na poziv gradonačelnika Vlahušića kome se posebno zahvalio. Naime, danas je prezentirana inicijativa da se Sarajevo priključi ovom udruženju. –„ Iako je Sarajevo kontinentalni grad, on ima povijest integracije različitih kultura i tradicija kao i svi mediteranski gradovi i osobno ću se potruditi da postanemo dio MedCities-a“, rekao je Komšić.

  Nakon konferencije za novinare gradonačelnik Vlahušić sudjelovao je na međunarodnom seminaru “Povijesni gradovi: baština, inovacije i društvena kohezija” koji se održavao prvog dana konferencije, a upriličen je i prijem u Uredu gradonačelnika. Uz predsjednika MedCities-a Mohameda Ideomara prisustvovali su mu Joan Parpal, generalni tajnik udruženja, Alfred Bosch Pascual, zamjenik predsjednika AMB-a (Area Metropolitan Barcelona) Xavier Tiana, te budući Generalni tajnik MedCities-a.

  MedCities je mreža mediteranskih obalnih gradova osnovana u Barceloni 1991. godine, koja trenutno okuplja 36 gradova iz 10 različitih država, a sljedeće godine obilježava 25. godišnjicu djelovanja. Njeni ciljevi su: jačanje svijesti o međuovisnosti i zajedničkoj odgovornosti u vezi politike urbanog očuvanja okoliša u mediteranskom bazenu, jačanje uloge lokalne vlasti u provedbi lokalnih politika održivog razvoja, razvijanje svijesti građana o održivom razvoju te postavljanje izravne politike suradnje u cilju provedbe partnerstva između obalnih gradova Sredozemlja.

  Podijeli

  Komentiraj