Pročistač Orašac pušten u probni rad

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Orašcu danas je pušten u obvezni probni rad. Tom prigodom u postrojenju pročistača održana je konferencija za novinare gradonačelnika Vlahušića i predsjednika Uprave Vodovoda Valentina Dujmovića.

Gradonačelnik Vlahušić je kazao kako je pročistač otpadnih voda ključni objekt, “srce” sustava bez kojeg ni buduća kanalizacija Orašca ne bi bila moguća, a prikupljat će otpadne vode na potezu od Štikovice, Velikog i Malog Zatona do Orašca. Iako na tom obitava trostruko manje stanovnika, pri planiranju se vodilo računa i o sve snažnijoj turističkoj djelatnosti tako da pročistač kapaciteta 9.800 ES (ekvivalent stanovnika) može pratiti u turistički razvoj područja.

Gradonačelnik je podsjetio je da je od 2007. godine kada su započeli prvi radovi na sustavu odvodnje u Zatonu ukupno uloženo 33 milijuna kuna sredstava. “Rješenja nisu moguća preko noći”, istaknuo je podsjetivši i na skore investicije u vodoopskrbu. “Vodovod Dubrovnik je već pokrenuo aktivnosti za završetak spajanja izvorišta Palata s Omblom cjevovodom, za što su osigurana bespovratna sredstva u sklopu 9 milijuna kuna vrijednog projekta Štikovica-Vrbica-Lozica-Mokošica”.

Predsjednik Uprave Vodovoda objasnio je kako je probni rad postrojenja nužan da bi se potvrdila ispravnost uređaja nakon čega će upravljanje nad njim preuzeti Vodovod. “U ova tri mjeseca radit ćemo na priključenju građana na prethodno izgrađenu kanalizacijsku mrežu”, rekao je.

Podsjetimo, Vodovod Dubrovnik prije nekoliko dana pozvao je stanovnike s područja Velikog Zatona i dijela Malog Zatona na podnošenje zahtjeva za priključenje na izgrađeni sustav javne odvodnje Grada Dubrovnika.

Zahtjev za priključenje na sustav potrebno je podnijeti osobno u sjedištu Vodovoda Dubrovnik d.o.o. na adresi Ulica Vladimira Nazora 19.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 12.3 milijuna kuna (s PDV-om).

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.