Konzultacije na temu Prijedloga proračuna za 2015. godinu održane su danas u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika. Pozivu gradonačelnika Andra Vlahušića odazvali su se vijećnici KLGB „Zajedno za Grad“ Maro Kristić i Ljubo Nikolić, te vijećnici liste HNS-SDP-HSU i partnera Mladen Gojun, Olga Muratti, Ivo Jadrušić i Davor Mrša. Predstavnici ostale dvije političke opcije koje participiraju u radu Gradskog vijeća – Dubrovačkog demokratskog sabora i Hrvatske demokratske zajednice nisu se odazvali, ali su se prethodno pismenim putem ispričali.

  Zamjenici gradonačelnika Željko Raguž i Tatjana Šimac Bonačić, koji s Upravnim odjelima koordiniraju izradu Proračuna, predstavili su dio projekata iz segmenta komunalnih djelatnosti, odnosno sektora kulture i obrazovanja, dok je prisutne vijećnike s osnovnim značajkama Proračuna pobliže upoznao pročelnik Upravnog odjela za proračun, financije i naplatu Niko Pavlović.

  Prije donošenja Proračuna, istaknuo je Pavlović, potrebno je donijeti i Odluku o rasporedu viška sredstava iz prethodne godine. Prenesena sredstva kreću se u iznosu od 9.572.497,00 kuna, od čega na nenamjenska sredstva otpada 5.943.000,00 kuna. Proračun za 2015. pozicioniran je na 397 milijuna kuna, a njegov sastavni dio je i Odluka o privremenom financiranju.

  Gradonačelnik Vlahušić kao predlagatelj istaknuo je da od većih kapitalnih projekata Proračun nosi sredstva za prvu fazu realizacije Doma umirovljenika u Gružu, dok će se dio viška sredstava utrošiti na prijedloge prikupljene u neposrednom kontaktu s građanima. Proračun ne nosi nova kreditna zaduženja, a kupovina novog zemljišta za POS „vezuje“ se uz prihode od koncesije za žičaru.

  Predstavnici kandidacijskih lista otvoreno su razgovarali o pitanju upravljanja javnim površinama unutar povijesne jezgre, mjerama za poticanje gospodarskih djelatnosti tijekom zime, o revitalizaciji prostora unutar zidina i nužnosti donošenja Plana upravljanja gradskom jezgrom. Dotaknuli su se i mjera za unapređenje predškolskog obrazovanja, te ulaganja u školsku i sportsku infrastrukturu. Sredstva za početnu fazu izrade Strategije razvoja sporta, kao jedan od prijedloga KLGB-a, već je uvršten u nacrt Proračuna, izvijestio je gradonačelnik Vlahušić na sastanku.

  Gradski vijećnici Maro Kristić i Ljubo Nikolić izrazili su nadu da će se ova praksa nastaviti te da će se u cilju donošenja što kvalitetnijih odluka o svim važnim točkama raspravljati prije samih sjednica Gradskog vijeća. Maro Kristić naglasio je da KLGB-a „Zajedno za Grad“ nema namjeru „rušiti“ proračun, nego da žele aktivno sudjelovati u njegovu donošenju. U tu svrhu pripremit će svoje prijedloge koji se, rekli su, mogu uvrstiti u Proračun tijekom same izrade ili naknadno u formi amandmana.

  Klubovi vijećnika istaknuli se kako je ovaj temeljni gradski financijski dokument potrebno donijeti što prije. Stoga je dogovoreno da se o konkretnim prijedlozima razgovara sredinom idućeg tjedna, za kada je zakazan novi sastanak.

  Podijeli

  Komentiraj