Dubrovčani su po 1043. put proslavili blagdan svetoga Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, koji se obilježava i kao Dan grada Dubrovnika.

    Svečano euharistijsko slavlje ispred dubrovačke katedrale predvodio je porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša.

    ” Budite sol zemlje – to je upućeno i svim kršćanima, da budu upravo to. A što to znači? Tri stvari: najčistija stvar koja je postojala, iz sunca i mora, simbol čistoće. Zato su kršćani pozvani da budu oni koji šire tu čistoću, u prvom redu u moralnom području. Ona simbolizira i konzervans, ono što održava hranu da ostane što dulje nepokvarena. Zato i vjernici trebaju biti oni koji će čuvati tradiciju koju su naši stari već postavili. Treća stvar je da je ona ono što daje okus hrani, kao i vjernik životu ” – u propovijedi je istaknuo mons. Kutleša.

    Uslijedila je procesija predvođena relikvijama svetoga Vlaha, a slijedili su ih predstavnici državnih i lokalnih vlasti kao i brojni vjernici iz bližih i daljih hrvatskih župa.U tradicionalnoj procesiji s relikvijama dubrovačkog parca uz potpredsjednika Sabora Nenada Stazića, saborske zastupnike i predstavnike javnog života sudjelovao je i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

    Podijeli

    Komentiraj