Četvrtak, veljača 22

  Astronauti Shepard and Mitchell zaigrali su se na mjesecu.

  31. siječnja 1971., Apollo 14 poletio je kako bi započeo svoju devetodnevnu misiju na Mjesec. Apollo 14 je bila osma misija s ljudskom posadom u programu Apollo i treća koja je sletjela na Mjesec.

  Tijekom svog boravka na površini mjeseca, Shepard i Mitchell izveli su dvije izvanvozne aktivnosti (EVA) u ukupnom trajanju od nešto više od 9 sati. U to je vrijeme Shepard slavno igrao golf na Mjesecu, jer je sa sobom ponio glavu palice za golf, koju je pričvrstio na ručku jednog od alata za iskopavanje mjeseca.

  Koristeći dvije loptice za golf napravio je tri zamaha jednom rukom, promašivši loptu u prvom pokušaju. Zatim je uspostavio kontakt u svoja sljedeća dva zamaha, pri čemu je izjavio da je njegova druga lopta prešla milje, milje i kilometre. U međuvremenu, Mitchell je uzeo ručku lunarne lopatice i bacio je kao da baca koplje. U intervjuu za ABC 2011. o 40. godišnjici događaja, Mitchell je rekao da je njegovo bacanje koplja otišlo dalje “za oko 10 centimetara” od Shepardovog golfa.

  Dvojac je napustio mjesečevu površinu 6. veljače, a tri dana kasnije astronauti su se vratili na Zemlju kada je njihov zapovjedni modul sletio u južni Pacifik.

  Podijeli

  Komentiraj