Sjećate li se kada ste zadnji puta, kad vas je netko upitao, kako ste, odgovorli da ste izvrsno. Vjerojatnije je da ste odgovorili, dobro ali malo umorno.

  Svi smo tako umorni i ispunjenog dnevnog rasporeda zbog čega se stvara dojam da vlada prava epidemija umornih ljudi. Mobitel se nosi čak i ukupaonicu da ne bi niti jednog trenutka bili neumreženi, pa tako nemaopuštanja.

  Nutricionistica Nathalie Lamb u Cosmoplitanu daje nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći da pobijedite kronični umor.

  1. Ono smo što jedemo

  Kako ćete se osjećati u jutarnjoj šetnji ili vježbanju ovisi o tome kako ste spavali pa budite sigurni da ste tijekom prethodnog dana jeli puno zdravehrane da je metabolizam balansiran pa ćete lakše zaspati i kvalitetnije spavati.

  2. Uzimanje kofeina

  Ograničite unos kofeina tijekom dana i nemojte piti kofeinske napitke nekoliko sati prije odlaska u krevet.

  3. Isključite se

  Ugasite mobitele, ne provodite pola sata prije spavanja na kompjuteru. Ne samo da nas ljudi neće ometati u večernjem opuštanju pred spavanje, i plavo svjetlo ekrana loše utječe na razine melatonina, remeteći cirkadijski ritam.

  4. Tuširanje

  Neka se temperatura tijela vrati na normalnu tridesetak minuta prije spavanja što znači da se morate tuširati pola sata prije spavanja, a ne neposredno prije odlaska u krevet.

  5. Budite tjelesno aktivni

  Svakako vježbajte, šetajte i udišite svježi zrak svakodnevno. Pokušajte biti tjelesno aktivni ranije ujutro kad su razine energije najviše, a tjelovježba produktivnija.

  6. Smirite se

  Tehnike meditacije i relaksacije, poput joge uvečer pomoći će usporavanju metabolizma i povećati razine serotonina.

  7. Pazite na zdravlje crijeva

  Uzimanje probiotika će pomoći da prirodnim putem dosegnete čvrst, odmarajući san jer dokazano podupiru zdravu crijevnu floru, a takva flora crijeva pomaže tijelu da stvara dodatni melatonin vitalan za dobar san.

  net.hr

  Podijeli

  Comments are closed.