Suradnja Dubrovnika s Koprom i Guimarãesom

S ciljem prijave na zajednički natječaj u 2016. godini u okviru programa Obzor 2020 – Pametni gradovi, u ime Grada Dubrovnika, zamjenik gradonačelnika Željko Raguž potpisao je 15. lipnja 2015. godine u Bruxellesu Sporazum o partnerstvu sudjelovanja na projektu naziva „1000 Years, 1000 Smart“.
U projektnoj prijavi zahtjeva se ključno partnerstvo tri vodeća grada te su uz Dubrovnik, svoju obvezu na projektu iskazali i slovenski grad Koper te portugalski Guimarães.

Ove europske gradove, osim odrednice da razvijaju Smart City projekte, što je i uvjet natječaja na kojeg su se zajednički odlučili javiti, je i bogata povijesno – kulturna baština te slične gospodarske odrednice.

Posljednjih pola godine, projektni prijedlog, zajedno s predstavnicima priprema Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA.

Fokus budućeg projekta vrijednog oko 9 milijuna Eura biti će energetska učinkovitost u zgradarstvu te dva pilot projekta pametnog grada u samom gradu Dubrovniku s naglaskom na učinkovitu mobilnost i tehnologiju.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.