Ponedjeljak, prosinac 4

  Nakon što je sinoć, 8. kolovoza u đardinu ljetnikovca Skočibuha izvedena serenata „Bokeljski akord“, novi festivalski off program „Noćne serenate“ nastavlja se već sutra, 10. kolovoza, kad će na taraci Revelina s početkom u 22:00 sata nastupiti Amira Medunjanin uz svoj trio i Dubrovački simfonijski orkestar kojim će ravnati Mladen Tarbuk.

  Rođena Sarajka Amira Medunjanin već niz godina kroz rad s profesionalnim skupinama glazbenika i mnogobrojnim koncertima uspješno predstavlja kulturu s ovih prostora na svjetskoj World Music sceni. Njezinu opčinjenost ljepotom usmene tradicije ovih prostora i nastojanja da stvori originalan vlastiti umjetnički izričaj koji nije sastavni dio glazbenih trendova, prepoznali su i brojni europski kritičari i žiriji pa je Amira nositeljica nekoliko prestižnih europskih nagrada uključujući i onu za Najbolji ženski vokal 2012. godine koju dodjeljuje francuska Fondacija Orange. Glazbeni kritičar Garth Cartwright je naziva “bosanskom Billie Holiday” uspoređujući način na koji se Amira igra sa sevdahom i nalazi novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina. Uz Amiru nastupit će Bojan Zulfikarpašić na klaviru i Ante Gelo na gitari, koji su i raspisali aranžmane za ovu prigodu, Zvonimir Šestak na kontrabasu, te Dubrovački simfonijski orkestar kojim će ravnati Mladen Tarbuk. Uz sevdah koji čini okosnicu programa, bit će izvedeno i nekoliko tradicionalnih makedonskih pjesama. Ulaznice su gotovo rasprodane.

  Dva dana nakon, u srijedu, 12. kolovoza s početkom u 22:00 sata također na taraci Revelina, nastupit će mađarski violinski virtuoz Roby Lakatos sa svojim ansamblom koji je postavljen kao tipični romski sastav i izvesti program pod nazivom „La passion“. Robyja Lakatosa, kralja među violinistima, kritičari su prozvali „violinistom s najbržim prstima na svijetu”, a svoju neospornu virtuoznost festivalskoj publici će pokazati izvodeći vlastite i druge kompozicije, uključujući i nekoliko skladbi Astora Piazzole.

  Ulaznice su dostupne online na internetskim stranicama Igara www.dubrovnik-festival.hr, na prodajnim mjestima u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), na Stradunu, Multimedijalnom centru Visia, Kulturno–informativnom centru u Luži te dva sata prije početka izvedbe na blagajni na ulazu. Popust od 30% pri kupnji ulaznica na blagajnama Igara u Festivalskoj palači, Stradunu i Visiji ostvaruju svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije.

  Podijeli

  Komentiraj