Župan na događaju „Pelješki most i vino“ u Europskom parlamentu

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je na događaju nazvanom „Pelješki most i vino“ koji je održan u Europskom parlamentu u organizaciji zastupnice Dubravke Šuice.

Na događaju su prisustvovali brojni ugledni europarlamentarci, gospodarstvenici i predstavnici Europske komisije u čijoj nadležnosti je izgradnja Pelješkog mosta – kapitalnog projekta kojim bi se konačno teritorijalno povezala Hrvatska, ali i Europska unija.

“Ne samo da se Pelješki most i povezivanje hrvatskog juga spominju u Ugovoru o partnerstvu između EU i RH, već je izgradnja tog mosta počela prije više od 10 godina postavljanjem temelja s obje strane Pelješkog kanala,” rekla je zastupnica Šuica naglasivši kako se svaki posjetitelj današnje izložbe prošavši kroz mali labirint i predočenje putovnice mogao “suočiti” sa svakodnevnicom stanovnika hrvatskog juga.

Župan Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić, istaknuo je kako su stanovnici najjužnije hrvatske županije zbog teritorijalne nepovezanosti “građani drugog reda” i da samo izgradnja Pelješkog mosta i autoceste do Dubrovnika po hrvatskom teritoriju može to promijeniti. Pozvao je sve da pomognu što skorijem rješenju ovih dvaju prevažnih pitanja za hrvatski jug.

Projektant Pelješkog mosta, odnosno Europskog mosta, dr. Jure Radić istaknuo je da je projekt mosta gotov, da će on ispuniti svoju svrhu, ali i biti iznimno lijep objekt.

Herald Ruijters, iz Europske komisije, ponovio je da sredstva za financiranje mosta mogu doći iz različitih izvora, prije svega iz Fonda za regionalni razvoj, ali i iz „Junckerova“ fonda koji je u nastajanju i kojeg je nedavno predstavio u Europskom parlamentu predsjednik Europske komisije te da Komisija očekuje dovršetak Studije izvodljivosti.

Win Van De Camp, EPP-ov koordinator Odbora za promet i turizam, naglasio je da je vrlo dobro upoznat sa projektom Pelješkog mosta, čiju realizaciju smatra velikim poticajem za gospodarstvo u Hrvatskoj dodavši: “Izgradnja mosta je izravna poveznica i put hrvatskih vinara na europsko tržište.”

Herbert Dorfmann, talijanski zastupnik iz južnog Tirola i predsjednik Intergrupe za vino u Europskom parlamentu naglasio je kako Hrvatska sa svojim vrhunskim vinima obogaćuje veliku europsku obitelj proizvođača vina.

Na kraju je ugledni hrvatski sommelier, Aleksandar Noršić, istaknuo kako će most olakšati pristup autohtonim sortama vrhunskih vina Dubrovačko – neretvanske županije zajedničkom europskom tržištu.

Naime, uz prezentaciju projekta Mosta i govora o njegovoj važnosti i nužnosti na događaju su se predstavili županijski vinari koji su omogućili kušanje vrhunskih vina koje dolaze iz Dubrovačko-neretvanske županije, ali i iskoristili prigodu uspostaviti kontakte za budući plasman svojih vina.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.