Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić uputio je dopis (ispod) predsjedniku Društva prijatelja dubrovačke starine Denisu Orliću povodom gradilišta ispod mosta u Pilama. Dopis se traži odgovor na pitanje zašto će park u Pilama i drugu turističku sezonu dočekati neuređen. Na znanje je upućen Ministarstvu kulture, Službi za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine, Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku, građevinskoj inspekciji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i projektantu Omega Engineering d.o.o.

  Poštovani gospodine Orlić,

  u trenutku dok Dubrovnik ulazi u, prema svim predviđanjima, jednako uspješnu turističku sezonu, gradilište ispod mosta na Pilama još uvijek predstavlja „razglednicu“ koja nikome; građanima, turističkim djelatnicima, a vjerujem ni Vama, ne služi na čast.

  Osim što neuredno i napušteno gradilište proizvodi krajnje neprimjerenu sliku na samom zapadnom ulazu u povijesnu jezgru, kroz koji dnevno uz Dubrovčane prođe na tisuće posjetitelja, isto je već mjesecima zatvoreno bez ikakve aktivnosti.

  U trenutku nadzora od strane Komunalnog redarstva Grada Dubrovnika provedenog u petak, 10. travnja 2015. na gradilištu zatečena su tri djelatnika tvrtke Vodopija, da bi se nakon toga isto ponovno zatvorilo. Podsjećamo da smo i u travnju mjesecu prošle godine putem Komunalnog redarstva nažalost bili primorani reagirati i upozoriti Vas na neuredno gradilište, koje nije bilo ograđeno sukladno važećim sigurnosnim propisima.

  Molimo žuran odgovor na pitanje zašto je Društvo prijatelja dubrovačke starine kao investitor prekinulo radove na sanaciji mosta, arheološka ispitivanja i uređenje parka? U Vašem odgovoru na upit Upravnog odjela za promet, stanogradnju i razvojne projekte Grada Dubrovnika zaustavljanje radova objašnjavate čekanjem konzervatorske suglasnosti na dopunu projekta, ali i „početka glavne turističke sezone“. Napominjem Vam da je turistička sezona u Dubrovniku već započela. Također navodite odluku Malog vijeća Društva donesenu 30. ožujka da će se do 1. lipnja gradilište urediti, očistiti i konzervirati do ponovnog početka radova predviđenog nakon završetka turističke sezone. Zar je potrebno gotovo dva mjeseca da bi glasovito Društvo koje preko šest desetljeća uspješno skrbi o očuvanju baštine očistilo i uredilo jedno gradilište?

  Uz opetovani otvoreni apel Društvu, pozivamo nadležne institucije da provedu inspekcijski nadzor te da žurno poduzmu zakonima propisane radnje kako bismo osigurali sliku kakvu Dubrovnik, UNESCO-ov grad, koji iz godine u godinu obara turističke rekorde, zaslužuje.

  S poštovanjem,

  Gradonačelnik
  Andro Vlahušić

  Podijeli

  Komentiraj