Ponedjeljak, srpanj 22

  Prema najnovijem istraživanju s američkog sveučilišta ako ne možete podnijeti mljackanje za stolom, vjerojatno ste genij.

  Naime, novo istraživanje navodi na zaključak da je nesposobnost eliminiranja nebitnih, čulnih informacija česta pojava među osobama koji su kreativno nadareni poput: Charlesa Darwina, Antona Pavloviča Čehova, Marcela Prousta i drugih. Konkretno Proust je, kako mu ne bi smetala buka dok radi, obložio plutom zidove sobe te redovito koristio čepiće za uši.
  S druge strane Nikola Tesla posjedovao je izvanredan osjet sluha – imao je 13 puta osjetljiviji sluh od prosječnog čovjeka. Mogao je čuti muhu kada sleti na stol ili sat koji kuca iza zatvorenih vrata.

  Kako je objasnila voditeljica ovog istraživanja ‘sklonost ka izdvajanju ‘nebitnih’ čulnih informacija javlja se rano i nesvjesno u moždanim procesima i može doprinijeti integritetu ideja izvan predmeta pažnje, što izaziva kreativnost u stvarnom svijetu’.

  U istraživanju je sudjelovalo 100 sudionika od kojih se tražilo da u ograničenom vremenskom periodu ponude što više rješenja za nekoliko nevjerojatnih scenarija. Nakon toga su popunjavali ‘Upitnik o kreativnim dostignućima’, u kojem su pisali o svojim uspjesima u deset kategorija, uključujući vizualnu umjetnost, kreativno pisanje, znanstvena otkrića i kulinarske vještine. Njihovi odgovori ukazuju na jaku vezu između onih s najkreativnijim odgovorima i postignućima i onih koji su osjetljivi na buku iz pozadine tijekom rada.

  Magazin.hr
  Podijeli

  Komentiraj