Četvrtak, svibanj 23

  Appleovi su inžinjeri počeli razvijati nove sigurnosne mjere kako bi u potpunosti onemogućili vlastima Sjedinjenih Država da otključaju iPhone, piše New York Times.

  Ako Apple uspije u poboljšanju sigurnosti, a stručnjaci kažu da gotovo sigurno hoće, tvrtka će stvoriti veliki tehnološki izazov za organe reda, čak i ako obamina administracija dobije bitku za pristup podacima koji se nalaze na iPhoneu kojeg su koristili ubojice u San Bernardinu prošle godine.

  Ako FBI u budućnosti ponovo bude htio ‘ući’ u nečji smartfon, trebat će smisliti novi način da to postigne. A to bi vjerojatno dovelo do ponovnih sudskih bitaka i ponovnog appleovog jačanja sigurnosti telefona.

  Stručnjaci kažu kako je jedini izlaz iz ovog kaosa to da se umiješa i Kongres. Savezni zakoni zahtijevaju od tradicionalnih telefonskih tvrtki da moraju učiniti podatke dostupnim policiji. Ali to ne pokriva IT tvrtke poput Applea i Googlea, i oni se izrazito protive zakonima koji bi i pred njih stavili slične zahtjeve.

  “Očekuje nas neka vrsta utrke u naoružanju sve dok Kongres ne odluči razjasniti tko ima točno kakve obaveze u ovakvim situacijama”, kaže Benjamin Wittes iz organizacije za politička rješenja Brookings Institution.

  Tvrke su još i ranije tražile bugove u softveru i krpale rupe kako bi im kod bio siguran od hakera. Ali od kad je Edward Snowden objavio dokaze o vladinom nezakonitom prisluškivanju, IT firme prerađuju svoje proizvode kako bi bili sigurni i od državnog praćenja.

  Za Apple, sigurnost je ujedno i dio globalne marketinške strategije. Nove sigurnosne mjere ne bi samo pomogle tvrtki u borbi s vlasti, već bi i ulila povjerenje ulagačima i kupcima.

  “Mi smo ustali za sve ljude koji žele imati glas ali se boje, i ustali smo za naše mušterije jer je njihova zaštita način na koji mi vidimo naš posao”, rekao je izvršni direktor Applea Tim Cook.

  Izvorni članak pročitajte na net.hr

  Podijeli

  Comments are closed.