Apple će FBI-ju dodatno otežati hakiranje iPhonea

Appleovi su inžinjeri počeli razvijati nove sigurnosne mjere kako bi u potpunosti onemogućili vlastima Sjedinjenih Država da otključaju iPhone, piše New York Times.

Ako Apple uspije u poboljšanju sigurnosti, a stručnjaci kažu da gotovo sigurno hoće, tvrtka će stvoriti veliki tehnološki izazov za organe reda, čak i ako obamina administracija dobije bitku za pristup podacima koji se nalaze na iPhoneu kojeg su koristili ubojice u San Bernardinu prošle godine.

Ako FBI u budućnosti ponovo bude htio ‘ući’ u nečji smartfon, trebat će smisliti novi način da to postigne. A to bi vjerojatno dovelo do ponovnih sudskih bitaka i ponovnog appleovog jačanja sigurnosti telefona.

Stručnjaci kažu kako je jedini izlaz iz ovog kaosa to da se umiješa i Kongres. Savezni zakoni zahtijevaju od tradicionalnih telefonskih tvrtki da moraju učiniti podatke dostupnim policiji. Ali to ne pokriva IT tvrtke poput Applea i Googlea, i oni se izrazito protive zakonima koji bi i pred njih stavili slične zahtjeve.

“Očekuje nas neka vrsta utrke u naoružanju sve dok Kongres ne odluči razjasniti tko ima točno kakve obaveze u ovakvim situacijama”, kaže Benjamin Wittes iz organizacije za politička rješenja Brookings Institution.

Tvrke su još i ranije tražile bugove u softveru i krpale rupe kako bi im kod bio siguran od hakera. Ali od kad je Edward Snowden objavio dokaze o vladinom nezakonitom prisluškivanju, IT firme prerađuju svoje proizvode kako bi bili sigurni i od državnog praćenja.

Za Apple, sigurnost je ujedno i dio globalne marketinške strategije. Nove sigurnosne mjere ne bi samo pomogle tvrtki u borbi s vlasti, već bi i ulila povjerenje ulagačima i kupcima.

“Mi smo ustali za sve ljude koji žele imati glas ali se boje, i ustali smo za naše mušterije jer je njihova zaštita način na koji mi vidimo naš posao”, rekao je izvršni direktor Applea Tim Cook.

Izvorni članak pročitajte na net.hr