Ponedjeljak, srpanj 22

  U sklopu provedbe aktivnosti projekta HOLISTIC članovi projektnog tima Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na sastanku i studijskom posjetu u talijanskom gradu Venzoneu.

  Dubrovačko-neretvanska županija je putem ovog projekta izvršila mjerenja u tridesetak objekata od javnog interesa na području otoka, poluotoka Pelješca, Neretve, Dubrovačkog primorja, Dubrovnika, Župe Dubrovačke i Konavala. Cilj mjerenja je utvrditi stanje potresne ugroženosti  građevina te procijeniti na kojima bi se eventualno trebalo obaviti dodatne građevinske radnje u cilju učvršćivanja objekta.

  Voditelj projekta HOLISTIC za Dubrovačko-neretvansku županije Mato Tomljanović također je tom prigodom predstavio i obrazac takozvane Zelene knjige koje će u nekoliko poglavlja prikazivati rezultate projekta HOLISTIC te postaviti teme za raspravu iz područja prostornog planiranja, građevinarstva i arhitekture s ciljem sigurnije gradnje i sanacije postojećih zgrada od strateškog interesa.

  Projekt HOLISTIC ukupno je vrijedan preko 9 milijuna i 300 tisuća eura, a u njegovoj realizaciji sudjeluju dvadeset partnera iz 8 europskih zemalja. Projektne aktivnosti koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija odnose se osim na prevencije i na sustave uočavanja požara i na procjene ugroženosti te smanjenje mogućnosti posljedica potresa. Vrijednost ovog dijela projekta je 400 tisuća eura i u 85 postotnom iznosu sufinancirana je sredstvima Europske unije putem programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC.

  Gradić Venzone i njegova okolina u talijanskoj regiji Julijska krajina su 1976. godine u dva navrata u razmaku od tri mjeseca pretrpjeli dva potresa snage 6.1 stupnja po Merkalijevoj ljestvici u kojima je živote izgubilo više od tisuću ljudi. Ljudske žrtve u potresima uzrokovanje su uglavnom rušenjem neadekvatno izgrađenih objekata ili objekata izgrađenih na neodgovarajućoj podlozi.

  Uz projektne timove sastanku su prisustvovali stručnjaci koji se bave područjem istraživanja i organizacije spašavanja u potresima. Predstavljene su tehnološke mogućnosti u prikupljanju informacija putem mjernih instrumenata za utvrđivanje stanja ugroženosti javnih zgrada i prostora u potresima.

   

  Podijeli

  Comments are closed.