Četvrtak, svibanj 23

    Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić sastao se jučer s Mirkom Duhovićem, direktorom Hrvatskih voda VGO Split i njegovim suradnicima Marom Pavelić, Vinkom Jurjević, Narcizom Dalsaso i Irinom Puticom, predstavnicima Uprave Vodovoda Dubrovnik Perom Miškovićem, Ljubomirom Medakovićem i Valentinom Dujmovićem, predsjednikom Nadzornog odbora Vodovoda kako bi razgovarali o zajedničkim projektima.

    Zbog trenutne političke situacije u kojoj Grad posluje bez Proračuna kao temeljnog financijskog dokumenta, upitan je daljnji nastavak realizacije Projekta Jadran vrijednog 74 milijuna kuna, izgradnje pročistača za vodu vrijednosti 50 milijuna kuna i ostalih projekata za koje se priprema projektna dokumentacija za europske fondove, a čija je ukupna vrijednost preko 350 milijuna kuna, rečeno je na sastanku.

    Riječ je propisanoj proceduri, jer je za provedbu navedenih projekata potrebna suglasnost za zaduženje od Gradskog vijeća Grada Dubrovnika dok se ne dobiju sredstva iz EU fondova, pojasnili su predstavnici Vodovoda. Ako se ne ispoštuju ugovoreni uvjeti i termini, Vodovod Dubrovnik će biti dužan jednokratno vratiti cjelokupan iznos sredstava, koji je do sada realiziran što iznosi oko 50 milijuna kuna. Zbog trenutne situacije neki projekti su već odgođeni, a jedan od njih je kanalizcijski sustav Trsteno, te je upitan datum nastavka nekih manjih, a realizacija svih preostalih je neizvjesna, istaknuto je. Konkretno radovi su zaustavljeni na dvije lokacije, zbog nemogućnosti ovjere realiziranih situacija od strane Vodovoda iako su sredstva za te svrhe osigurana na vrijeme na temelju ranijih odluka Gradskog vijeća i gradonačelnika, pojasnio je direktor Mišković. Sukladno nastalim okolnostima gradonačelnik Vlahušić predložio je osnivanje kriznog stožera predstavnika Hrvatskih voda i Vodovoda Dubrovnik koji će od Vlade Republike Hrvatske zatražiti preuzimanje odgovornosti kako bi se premostilo vrijeme do izglasavanja Proračuna i omogućio nastavak realizacije vrijednih projekata. Stožer će zatražiti mišljenje Državne revizije kako bi se našao optimalan model i time spriječila šteta koja prijeti Gradu Dubrovniku i građanima, usuglasili su sudionici sastanka

    Podijeli

    Komentiraj